Δημιουργία δομών  στρατηγικού σχεδιασμού για τα δημόσια έργα προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

Μιλώντας στη  συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων τόνισε, πως θα αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά και παραγωγικά εργαλεία με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι υλοποιούσε έργα χωρίς σχεδιασμό, με πλήρη αδιαφάνεια, δίνοντας πάνω από το 80% από αυτά σε έξι εταιρίες.

«Η ΝΔ είχε κάνει ένα στημένο σκηνικό για να κρατήσει δέσμια τη χώρα, χωρίς υποδομές. Δεσμεύσατε το ΕΣΠΑ στα ίδια έργα και στους ίδιους εργολάβους. Δημιουργήσατε ένα άρρωστο ιδιωτικό τομέα, αφήσατε τους λίγους να πλουτίζουν με έργα απροσδιόριστων προϋπολογισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε για: επιτάχυνση των έργων δημοσίων υποδομών, υλοποίηση κεντρικού συστήματος αδειοδότησης, αλλαγές στο σύστημα δημοπράτησης ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις, σύνταξη πραγματικών προϋπολογισμών, θεσμικές αλλαγές για θέσπιση κανόνων διαφάνειας, παρατηρητήριο δημοσίων έργων και ψήφιση του νόμου που είναι υπό διαβούλευση για τις συχνότητες.

«Η κρίση θα ξεπεραστεί μέσα από επενδύσεις, αλλά δεν εννοούμε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Δεν ξεχνάμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό και δεν αθετούμε τις υποσχέσεις μας και τα οράματα μας για μια υγιή οικονομία», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.