«Πάνω απ' όλα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς σχετικά με τους στόχους του υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας καταγγελίες για υπαλλήλους του ΥΠΕΞ.

«Χρειάζεται μια ανασυγκρότηση στο υπουργείο Εξωτερικών» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

«Πρέπει να υπάρχουν κανόνες» υπογράμμισε, λέγοντας ότι «επιστρέφουν οι διπλωμάτες που κυνηγήθηκαν αφού αποκάλυψαν το 2006 τα δίκτυα των ΜΚΟ» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να απαλλάσσονται υπάλληλοι που έχουν καταδικαστεί σε 20 χρόνια για κακούργημα, τελεσίδικα».

Είναι κανόνας να σταματήσουμε να πληρώνουμε ΔΕΗ και κοινόχρηστα του πολυώροφου γκαράζ στη Ζαλόκωστα που έχουν κοστίσει 1,5 εκατ. ευρώ.

«Ουδείς διπλωμάτης δικαιούται να αποσύρει το βέτο για εθνικό ζήτημα που θέτει ο υπουργός επειδή δεν του άρεσε ή γιατί τον πιέζουν τρίτοι» συμπλήρωσε απαντώντας εμμέσως στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον κατηγόρησε από το ίδιο βήμα για «διώξεις υψηλόβαθμων ικανών διπλωματών με προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα» αναφερόμενη στην ανάκληση της πρέσβεως στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Παράλληλα σημείωσε ότι είναι κανόνας «να μη βγάζει το ΥΠΕΞ διπλωματικά διαβατήρια για φίλους, επιχειρηματίες. Τέλειωσαν τα διπλωματικά διαβατήρια για φίλους».

Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι είναι «κανόνας να αποκαλύπτουμε δικτύων πώλησης βίζας. Δεν θα αφήσω να κουκουλωθούν τα δίκτυα» και κατέληξε:

Το  υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι προσωπική ούτε οικογενειακή υπόθεση.

   
«Δεν είμαστε παρατηρητής των διεθνών εξελίξεων αλλά ενεργητικός παίκτης», «η εξωτερική πολιτική δεν χρειάζεται να έχει ούτε μικρά, ούτε μεγάλα αφεντικά, αλλά το συμφέρον της χώρας και του λαού της πάνω από όλα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας μία γενική επισκόπηση της ασκούμενης ελληνικής διπλωματίας.
 
«Η εξωτερική μας πολιτική στηρίζει και την οικονομία και ολόκληρη την πολιτική» είπε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι έχει πολύ μεγαλύτερη ισχύ από την οικονομία σήμερα η καλή γεωπολιτική θέση και η μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η Ελλάδα. Δεδομένα που την καθιστούν - με την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας και εργαλεία τη διαπραγμάτευση, τη διαβούλευση και τη διαιτησία- λύση και όχι μέρος του προβλήματος στην περιοχή μας, δίνοντάς της μια μακρόχρονη ειδίκευση στο διεθνές σύστημα.
 
«Δεν είμαστε εξάρτημα ούτε το μακρύ χέρι κανενός» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας ότι η εξωτερική πολιτική ασκείται με βάση τρία κριτήρια: το εθνικό συμφέρον και την αλληλεγγύη μας στους μαχόμενους λαούς, το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις προοπτικές του και τέλος το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
 
Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ευρωπαϊκή που έχει και άποψη για την Ευρώπη, που διεκδικεί να προωθήσει τη δική της αντίληψη και παλεύει για την αναζωογόνηση των ιδεών της ΕΕ και του ευρωπαϊσμού, «διότι χρειάζεται να ξαναδούμε τα οράματα και την ταυτότητα της ΕΕ του 21ου αιώνα», «μια στρατηγική κοινωνικής δημοκρατικής ανάπτυξης».
 
Ως κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας προέταξε το Κυπριακό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει τις διαπραγματεύσεις στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. «Χαιρετίζουμε κάθε βήμα προσέγγισης ανάμεσα στις δύο κοινότητες» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το Κυπριακό με διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων και εγγυητριών δυνάμεων καθώς, όπως είπε, το Κυπριακό είναι πριν από όλα ένα ζήτημα κατοχής και όχι κατανομής των φυσικών πόρων.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία και την πΓΔΜ στην ενίσχυση του διαλόγου και των συνεργασιών στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) αλλά χωρίς, όπως είπε, να κλείνουμε τα μάτια μας. Επίσης, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, αλλά και στο ζήτημα της Ουκρανίας και τις προσπάθειες συμβολής της χώρας μας για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και στις τριμερείς συνεργασίες.