current views are: 3

7 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση21:25

Τσίπρας: Αυτή θα είναι η τετραετία εξόδου από την κρίση – Εντός Νοεμβρίου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώνεται η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων. Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Δημοσίευση 21:25’
αρθρο-newpost

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώνεται η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων. Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εντός του Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και αυτός είναι ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η Βουλή παρά τις μεγάλες δυσκολίες, θα είναι η Βουλή που θα φέρει την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «πρώτος μας στόχος είναι εντός του επόμενου μήνα να λήξει η διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

Έτσι θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα της οικονομίας και με τις κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Στόχος μέσα στο 2017 να μπορέσουμε να ανακτήσουμε την πρόσβαση στις αγορές. 

«Προπαγάνδα το success story του κ. Σαμαρά»

Στηλίτευσε τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως «το 2014 έγινε μία δήθεν προσπάθεια να βγούμε στις αγορές, για να στηριχθεί η προπαγάνδα του success story και με επικοινωνιακούς όρους να προωθηθεί ότι η δήθεν αντίληψη ότι “βγαίνουμε από το μνημόνιο”. Και ύστερα πήγε ο κ. Χαρδούβελης στην κυρία Λαγκάρντ και έκοψε κάθε συζήτηση, κάνοντας λόγο για ερασιτεχνισμούς».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «αυτό που γεννά την πολιτική αστάθεια δεν είναι οι διαφορετικές απόψεις στη Βουλή, αλλά η κοινωνική ένταση που προκαλείται από την κοινωνική αδικία. Και αυτή είναι η βασική διαφορά μας».

«Πρώτο μας μέλημα ήταν να σταματήσουμε τα περί success story και να πάμε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση. Πρώτο μας μέλημα ήταν μέσα σε αυτές τις συνθήκες να αναδείξουμε πως στη χώρα μας προκλήθηκε κρίση ανθρωπιστικών διαστάσεων. Η πρώτη μας πρωτοβουλία ήταν ο νόμος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις» υποστήριξε. 

Πυρά κατά Μεϊμαράκη

Έκανε λόγο για ανερμάτιστες και αντικρουόμενες τακτικές της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις:

Ακυρώσατε όλη σας την τακτική και την στρατηγική της προεκλογικής περιόδου. Βασική σας στρατηγική στόχευση ήταν η γραμμή της συνεννόησης και του μεγάλου συνασπισμού. (…) Σε μία μέρα τα ξεχάσατε όλα αυτά και έρχεστε εδώ για να μας πείτε πως κατά βάθος είσαστε αντιμνημονιακοί και τόσα χρόνια νομίζατε πως κάνατε λάθος. Ούτε τότε θέλατε συνεργασία με εμάς, ούτε τώρα πιστεύετε αυτά που λέτε.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση. «Δεν μας είπατε ποιο είναι το πολιτικό σας σχέδιο, τι ακριβώς θέλετε. Ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι σας. Όπως αποδείχθηκε, οι πραγματικές δυνάμεις της Ευρώπης που μας αξίζει είμαστε εμείς. Γιατί αναδείξαμε τις εναλλακτικές μέσα στην Ευρώπη. Και όταν εμείς λάβαμε τη δύσκολη απόφαση, τότε το κόμμα του ευρώ, διαλύθηκε και κατακερματίστηκε». 

«Είναι προφανές πως έχετε έλλειμμα στρατηγικής και για αυτό δεν μπορείτε να απαντήσετε τις προτάσεις που καταθέτουμε» σημείωσε και στη συνέχεια κλιμάκωσε τα πυρά του κατά του κ. Μεϊμαρακη

Επαναλαμβάνετε το παραμύθι των προβλέψεων για ανάπτυξη 2,9%. Μα όλοι γνωρίζαμε πως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν υπερβολικά υψηλές στον τομέα της ανάπτυξης για να εμφανίζεται σκόπιμα διαχειρίσιμο το χρέος. Όλα αυτά τη στιγμή που στελέχη σας είχαν παραδεχθεί σε ανύποπτο χρόνο πως τον Φλεβάρη δεν θα είχατε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις. Για αυτό επισπεύσατε την προεδρική εκλογή, για αυτό πήρατε δίμηνη μόνο παράταση. 

Συνεχίζοντας, και απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα μέτρα στο ασφαλιστικό και για τις αυξήσεις φόρων, τόνισε πως «όλα αυτά που λέτε για τους μισθωτούς και συνταξιούχους τώρα, γιατί δεν τα λέγατε όλα αυτά όταν διαπραγματευόμασταν και καταθέταμε προτάσεις για αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους; Είναι προφανές ότι θέλατε να αποτύχουμε στη διαπραγμάτευση»

«Πράγματι βάζουμε τα χέρια μας στη φωτιά για να βγάλουμε τα κάστανα» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: 

Για αυτό είμαστε περήφανοι, γιατί δεν καθόμαστε σε μία γωνία να καταγγέλλουμε αλλά αγωνιζόμαστε. Τα δικά σας κάστανα βγάζουμε από τη φωτιά. Αλλά να σταματήσετε την ανοησία ότι φεσώσαμε 90 δισ ευρώ την οικονομία. Και αυτό γιατί η συμφωνία με τους δανειστές, τα 50 δισ. ευρώ αφορούν την αναδιάρθρωση χρέους με πολύ καλύτερα επιτόκια. Μία διαδικασία που αποτελεί ντε φάκτο μίνι αναδιάρθρωση του χρέους. Άρα εδώ έχουμε μείωση του χρέους και ελάφρυνση των χρηματοδοτικών αναγκών. 

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά:

Είναι δυνατόν να λέτε ότι την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης την δημιούργησαν τα capital controls; Δεν γνωρίζατε ότι είχατε ήδη ανακεφαλαιοποιήσει με 40 δισ. ευρώ τις τράπεζες και δεν έφτασαν για να καλύψετε τα κόκκινα δάνεια; Τα capital controls φταίνει ή μήπως η εξοντωτική πολιτική της τελευταίας πενταετίας ποιυ διέλυσε τα εισοδήματα και το PSI που δημιούργησε τα κενά στις τράπεζες και διέλυσε το ασφαλιστικό σύστημα;

«Θα λύσουμε το πρόβλημα του ασφαλιστικού»

«Να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας» είπε απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία, την οποία κάλεσε «αυτό το προεκλογικό πυροτέχνημα να σταματήσει». «Και ένα παιδί του δημοτικού μπορεί να καταλάβει ότι αυτά τα επιχειρήματα δεν ισχύουν» τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

Για το ασφαλιστικό είπε ότι έχει πρόβλημα βιωσιμότητας και «σας ζήτησα να μην κάνουμε μικροκομματική αντιπαράθεση σε αυτό το θέμα, να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Και μας λέτε ότι εμείς που κυβερνήσαμε επτά μήνες καταστρέψαμε το ασφαλιστικό σύστημα

«Πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα και θα το λύσουμε» είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε τα όσα κατά τον ίδιο κατάφερε η κυβέρνηση το προηγούμενο επτάμηνο: 

Κατάφερε να εξασφαλίσει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, όλα αυτά σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας. Καταφέραμε να διασφαλίσουμε τη συζήτηση για το χρέος, την ώρα που ο κ. Σαμαράς πήγαινε στη Μέρκελ και ζήταγε πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Όλοι στην Ευρώπη, ηγέτες όπως ο Φρανσουά Ολάντ μιλάνε για το ελληνικό χρέος λέγοντας πως είναι Ευρωπαϊκό θέμα. Γιατί δεν έγινε αυτό επί των ημερών σας; 

«ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι παριστάνουν την ουρά της ΝΔ»

Άσκησε σφοδρή κριτική κατά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Αφού επανέλαβε τις τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, «εκεί που θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση των προοδευτικών, αντινεοφιλεύθερων δυνάμεων». 

«Περίμενα πως οι αποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις θα ανταποκρινόταν σε αυτό το κάλεσμα. Αντ’ αυτού άκουσα αυτές τις δυνάμεις να μας ασκούν οξύτατη κριτική» είπε και κλιμάκωσε την κριτική του: 

Είτε άκουγα βουλευτές της ΝΔ, είτε αυτών των κομμάτων ήταν το ίδιο και  το αυτό. Και πως θα διαχωρίσετε τη θέση σας με τη ΝΔ; Υποστηρίζοντας τα πεπραγμένα της περασμένης πενταετίας; Ταυτιζόμενοι με τους ποιο ακραίους συντηρητικούς κύκλους; Παριστάνοντας την ουρά της Νέας Δημοκρατίας; 

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Κριτική άσκησε στη ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες. «Δεν άκουσα τίποτα για αυτό από τη Νέα Δημοκρατία», είπε. Ανέφερε σε αυτό το πλαίσιο, «πως τα ΜΜΕ τόσο καιρό δεν κράτησαν θετική στάση απέναντι στην κυβέρνησή μας». 

«Κάποιοι προεξοφλούσαν πως μετά το δημοψήφισμα θα παρέδιδα το Μέγαρο Μαξίμου» συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

Αλλά σε όλο αυτό το διάστημα που είμαι πρωθυπουργός δεν σήκωσα το τηλέφωνο για να παραπονεθώ σε κανέναν εκδότη, σε κανέναν μεγαλοπαράγοντα. Για αυτό κερδίσαμε στις εκλογές, γιατί δεν μας είχε κανένας στο τσεπάκι του. Για αυτό καλώ την αντιπολίτευση να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Και να μην ανησυχεί ο κ. Θεοδωράκης, σε 10 ημέρες αυτό θα έρθει στη Βουλή και δεν θα μας κατηγορεί κανένας ότι δεν το φέρνουμε γιατί εκβιάζουμε. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «από αύριο θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, ώστε να διευρύνουμε τις κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, να στηρίξουμε αποφασιστικά το σύστημα υγείας, να ενισχύσουμε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, να αποδώσουμε δικαιοσύνη υποστηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της δικαστικής εξουσίας, να διευρύνουμε τους φορολογικούς ελέγχους και να ολοκληρώσουμε την διαστάυρωση των στοιχείων των καταθέσεων και να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών».

Για το Κυπριακό και εξωτερική πολιτική

Ο κ. Τσίπρας τόνισε για το Κυπριακό πως «συνεχίζουμε να  αγωνιζόμαστε για την επίλυση του σε συνέργασία με τη Λευκωσία και τους διεθνείς οργανισμούς». 

Ωστόσο όπως είπε, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι παράνομη εισβολή» και τόνισε πως η όποια «βιώσιμη λύση οφείλει να τερματίζει παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί».

Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, «ο μόνος δρόμος όμως για να ισχυροποιήσουμε πραγματικά τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον είναι να καταφέρουμε να βάλουμε ένα τέλος στην μνημονιακή επιτροπεία. Έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. χουμε γίνει σύμβολο για δεκάδες λαούς του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στην λιτότητα και την υποταγή».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή


σχετικα αρθρα