Η υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους 100 δισ. ευρώ και η εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην κοινωνία και το κράτος, ανεξάρτητου εκείνου των δανειστών, είναι οι δυο βασικοί άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει την ενεργοποίηση και την απελευθέρωση των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων, είπε μιλώντας στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, το παράλληλο αυτό πρόγραμμα, δεν θα αποσκοπεί μόνο στην άμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων των μνημονιακών μέτρων, αλλά και στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και των θεσμών της δημοκρατίας όπως επίσης και στην υπέρβαση της κρίσης εκπροσώπησης. Στην προσπάθεια αυτή θα διαμορφωθούν οι νέες διαχωριστικές γραμμές αριστεράς και δεξιάς, αλλά και τα πεδία συγκλίσεων.

Ο κ. Δραγασάκης είπε:

Ταυτόχρονα με τη συμφωνία θα υλοποιήσουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα που  θα μετριάζει τις επιπτώσεις του μνημονίου και θα έχει τρεις στόχους: 

  • Πρώτον η ανάκτηση του ελέγχου των πολιτικών πρωτοβουλιών που χάθηκαν από το 2010, μεταξύ αυτών η αλλαγή του εκλογικού νόμου.
  • Δεύτερος στόχος  η επανένταξη των συμπολιτών που περιθωριοποιήθηκαν λόγω  κρίσης και 
  • ο τρίτος η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας

«Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να ανατρέψουμε τα βάθρα στα οποία στηρίχθηκε ο δικομματισμός» είπε ο κ. Δραγασάκης.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι θα στηριχθεί κυρίως σε ιδιωτικές επενδύσεις (κυρίως μέσω της ενεργοποίησης του αναπτυξιακού νόμου), σε ξένες επενδύσεις και στο ΕΣΠΑ. Σημαντικό ρόλο όμως θα έχουν και κοινωνικές προσπάθειες, όπως εκείνες των αγροτών και των νέων επιστημόνων που θα συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στόχος είναι η επανένταξη όσων έχουν αποκλειστεί από την αγορά εργασίας. «Τα τωρινά επίπεδα της ανεργίας, μόνο σε περίοδο πολέμου παρατηρούνται» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στους «αμέσως επόμενους σημαντικούς σταθμούς», που θα πρέπει να ολοκληρωθούν το επόμενο δίμηνο, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που θα υποστηριχθούν από το ΕΣΠΑ.

Τράπεζες, capital controls και καταθέσεις

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τη μείωση του κόστους δανεισμού, και την επιστροφή μέρους των καταθέσεων που έχουν αποσυρθεί.
 
Η εξέλιξη αυτή μπορεί, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, να οδηγήσει στην άρση των τραπεζικών περιορισμών στις αρχές του 2016, ενώ ο δανεισμός με λογικό επιτόκιο έως αρχές του 2017 αποτελεί λογικό στόχο.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε:

Για τη κυβέρνηση ο φάκελος των τραπεζών δεν έχει ανοίξει ακόμη. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έγινε με τις τράπεζες, με ποια κριτήρια χορηγούσαν τα δάνεια. Αφού μιλάμε για δάνεια να μας πει η αντιπολίτευση τι θα κάνει με το δικό της δάνειο που δεν είναι ευκαταφρόνητο.

«Απαιτείται σύγκρουση με τις παθογένειες και τα συμφέροντα, για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τη διεθνή θέση της χώρας, το κύρος και την αξιοπιστία της» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.