Της Άρτεμις Παραδείσου

Τις προθέσεις του απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξε με σαφή τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του στη Βουλή. 

Και με όλους τους τρόπους φανέρωσε ότι θα κάνει «αντιπολίτευση» στη Νέα Δημοκρατία και διακριτικό φλερτ στα κόμματα του μεσαίου χώρου προσβλέποντας στην σταδιακή προσέγγισή τους ακόμη και σε μία μελλοντική συνεργαςία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του θεωρούν πως η ΝΔ παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω των εσωκομματικών της εξελίξεων θα προσπαθήσει να ανασυγκροτηθεί μέσα από την κριτική της σε επίπεδο Βουλής στην κυβέρνηση και μάλιστα πιστεύουν πως ο νέος αρχηγός της γαλάζιας παράταξης θα αξιοποιήσει το πεδίο του κοινοβουλίου για να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Για τον λόγο αυτό στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν από τώρα την αποδόμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην κατεύθυνση αυτή επιδιώκουν την συγκρότηση ενός αντιδεξιού μετώπου εντός της Βουλής που επί της ουσίας θα θέσει την ΝΔ απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι υπονομεύει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του χρέους διερωτώμενος μάλιστα εάν ο αρχηγός της ΝΔ ταυτίζεται με απόψεις που διατυπώνονται από κύκλους της συντηρητικής Ευρώπης για το χρέος. 

Στρέφοντας το ενδιαφέρον του προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ο πρωθυπουργός αφενός επιχειρεί να δημιουργήσει κοινοβουλευτικά μαξιλαράκια σε περίπτωση που κάτι στραβώσει στην κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ και αφετέρου να βάλει τα προοδευτικά κόμματα της Βουλής απέναντι στην ΝΔ προκειμένου να αποτρέψει μελλοντικές κοινές πρωτοβουλίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Στο Μαξίμου λένε πως παρά τις αρνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να συμπράξουν με την κυβέρνηση σε μία σειρά θεμάτων για τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε σκληρές μάχες  ̈αργά ή γρήγορα θα έρθουν κοντά μας και θα βοηθήσουν στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων αλλά και στην διαπραγμάτευση για μείζονα θέματα όπως η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας αλλά και τα κόκκινα δάνεια ̈ ́.

Το σχέδιο Τσίπρα δεν είναι άλλο από την κοινοβουλευτική απομόνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να μπορέσει να περάσει και θέματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συναίνεση των κομμάτων του κέντρου.