Με διαδικασίες-εξπρές θα κλείσει η κυβέρνηση τα ανοιχτά μέτωπα της συμφωνίας με τους δανειστές, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός του Νοεμβρίου η πρώτη αξιολόγηση. Ιδιωτικοποιήσεις, προαπαιτούμενα και αλλαγές στη φοροεισπρακτική πολιτική στα άμεσα μέτρα προς υλοποίηση.

Ήδη είναι σε πλήρη εξέλιξη επαφές της κυβέρνησης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει στους υπουργούς του ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν στο λιμάνι του Πειραιά, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα περιφερειακά αεροδρόμια

Ο Πρωθυπουργός έδωσε χθες το στίγμα κατά την ομιλία του στη Βουλή, καθιστώντας σαφές ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο, υλοποιώντας ωστόσο παρεμβάσεις-τομές που πρέπει να προχωρήσουν. Το επείγον της διαδικασίας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα, σε ένα νομοσχέδιο, στις αρχές της εβδομάδας. 

Όπως, άλλωστε, έγραψε το newpost, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς να έχει στο γραφείο του έως την Παρασκευή τα προαπαιτούμενα που αντιστοιχούν σε κάθε Υπουργείο, με τη μορφή άρθρου, ώστε όλα μαζί θα συμπεριληφθούν στο συνολικό νομοσχέδιο.

Ο οδικός χάρτης του Μαξίμου περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους. 

Το Μαξίμου δείχνει αποφασιστικότητα να λάβει δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να περάσει  τον «κάβο» της αξιολόγησης και να κερδίσει έδαφος στη συζήτηση για μείωση του χρέους, προκειμένου να ασχοληθεί στη συνέχεια με την ανάσχεση της ύφεσης και την ανόρθωση της πραγματικής οικονομίας, που στενάζει.