Συνεδριάζει αυτή την ώρα με διευρυμένη σύνθεση υπό τον Αλέξη Τσίπρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό θέμα το πρόσωπο του Γραμματέα που θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα στο Συνέδριο. 

Παράλληλα, η Πολιτική Γραμματεία συνεδριάζει, προκειμένου να ολοκληρώσει την επεξεργασία της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο. Η εισήγηση θα περιλαμβάνει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις προτάσεις για τον προγραμματισμό της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου. 

Όσον αφορά στο πρόσωπο του γενικό γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να εκλέξει η Κεντρική Επιτροπή, πιθανόν θα είναι ο Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος μαζί με τη νέα Πολιτική Γραμματεία θα οδηγήσουν το κόμμα στο συνέδριο. 

Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου υπάρχει η αρχική πρόταση να γίνει την άνοιξη, αλλά έχουν γίνει και δεύτερες σκέψεις, που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να επικρατούν, το συνέδριο να διεξαχθεί νωρίτερα, περί τα τέλη Ιανουαρίου. Η ακριβής ημερομηνία αναμένεται να αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, πολιτικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να επανασυσπειρωθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτής της στόχευσης, οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανό μέλη του κόμματος που αποχώρησαν με την διάσπαση να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό προϋποθέτει πρόσκληση για κοινή δράση και σχέδιο κομματικής ανασυγκρότησης, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει ελκυστικός, κυρίως στη νέα γενιά.

Ως προς τη διατήρηση των ιδεολογικών τάσεων, οι ίδιες κομματικές πηγές, επισημαίνουν ότι δεν έχει ουσιαστικό νόημα η συζήτηση περί κατάργησής τους. Πρώτον, γιατί οι ιδεολογικές τάσεις αποτελούν ένα κομματικό κεκτημένο για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον, γιατί ακόμη και αν καταργηθούν επίσημα, δεν θα καταργηθούν οι ομαδοποιήσεις και οι ιδεολογικοί χώροι, όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα παγκοσμίως.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συζήτηση που θα αρχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή και θα ολοκληρωθεί στο συνέδριο θα έχει σημαντική επίδραση στον ιδεολογικό και ιδεολογικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και θα επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον του κόμματος, αλλά και της κυβέρνησης.