Σε πραγματικό «θρίλερ» εξελίσσεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα μετά από τη χθεσινή δήλωση-«βόμβα» του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να μην εκταμιεύσει τη δόση του Ιουνίου και με την Ευρώπη να μην μπορέσει να συμπληρώσει το ποσό σε μία τέτοια περίπτωση. «Εάν οι Ευρωπαίοι αναγκαστούν να πουν πως η εκταμίευση εκ μέρους του ΔΝΤ της δόσης της 29ης Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά εφαρμόσιμη, τότε εκείνο που το Ταμείο αναμένει είναι να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι για λογαριασμό του και να επωμισθούν το μερίδιο του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο.

«Αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει διότι ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια -στη Γερμανία, στη Φινλανδία, στην Ολλανδία, αλλά και σε άλλες χώρες- δεν είναι προετοιμασμένα να το κάνουν», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Η εκπρόσωπος του του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, Κάρολαϊν Άτκινσον, επιβεβαίωσε πως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την Ελλάδα εάν δεν διαθέτει εγγυήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της για το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. «Ουδέποτε δανείζουμε εάν δεν έχουμε εγγυήσεις πως δεν πρόκειται να υπάρξει κενό στη χρηματοδότηση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον διατηρούμε την ασφάλεια στα χρήματα των μελών μας»ανέφερε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ, σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, απαίτησε να εγγυηθεί και η Νέα Δημοκρατία τη στήριξη του πακέτου διάσωσης, μέσω συναίνεσης με την κυβέρνηση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Ολλανδία δε θα συνεχίσει τη χρηματοδότησή της προς την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, ο Νουτ Βέλινκ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 3,3 δις. ευρώ.

«Υπάρχει τεράστια πίεση στην Ελλάδα να πάρει αποφάσεις», είπε ο κ. Βέλινκ σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο Άμστερνταμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Είναι δύσκολο. Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι τελικά η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους όρους», πρόσθεσε, εννοώντας ότι μόνο τότε το ΔΝΤ και η Ευρώπη μπορούν να πουν το "ναι".

Η ίδια η Κομισιόν τόνισε πως η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί στο τέλος της αξιολόγησης από την τρόικα.

«Χωρίς την εκταμίευση της 5ης δόσης τον Ιούνιο, η χώρα θα πάει σε στάση πληρωμών, δεν θα μπορούν να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, η χώρα "κατεβάζει ρολά"», δήλωσε πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.