Τους λόγους που απέρριψε της συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ εξηγεί η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει, οι συλλογικότητες που συμμετείχαν στη συνέλευση της Αντιρατσιστικής αποφάσισαν να αντιπαρατεθούν μέσα από το κείμενο, το πρόγραμμα και τα συνθήματα του Φεστιβάλ «με το νέο κύκλο λιτότητας και φτώχειας που προκαλεί το νέο μνημόνιο» και να συγκρουστούν έτσι «με την κυβέρνηση που το υπέγραψε, το ψήφισε, το εφαρμόζει και, εκ των πραγμάτων, το υπερασπίζεται».

«Η πολιτική που ακολουθεί και θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της, θα είναι μια πολιτική που θα εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Θα επιδεινώσει τη θέση όλων των εργαζομένων και των φτωχών και έτσι θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη θέση των μεταναστών. Θα συμπλεύσει αναγκαστικά με τις κυρίαρχες επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό και έτσι θα συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα στο θανατηφόρο ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώς και στον πόλεμο ενάντια στην προσφυγιά», υπογραμμίζει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία.