Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Πριν ακόμη οριστούν ημερομηνίες και διαδικασία για την εκλογή του προέδρου της ΝΔ οι τέσσερις υποψήφιοι προσπαθούν να καταστήσουν σαφές το πολιτικό τους στίγμα. Ο σχεδιασμός των επιτελείων προβλέπει ομιλίες σε κομματικά στελέχη, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρουσίες και συνεντεύξεις σε κυριακάτικες κυρίως εφημερίδες.

Στο στρατόπεδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εγκαταλείπουν σιγά –σιγά το σενάριο της εκλογής εξπρές μέσα σε λίγες ημέρες και προσανατολίζονται σε μια πιο αργή διαδικασία. Ωστόσο η εκτίμηση που γίνεται τώρα είναι ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία θα βοηθήσει τον κ. Μεϊμαράκη αφού η παρουσία του στη Βουλή και η αντιπαράθεσή του με τον Αλέξη Τσίπρα θα βελτιώσει την εικόνα του και θα κερδίσει ψηφοφόρους. Άλλωστε θα είναι ο μόνος που έχει το προνόμιο να αντιπαρατίθεται με τον πρωθυπουργό και αυτό θα το εκμεταλλευτεί σε απόλυτο βαθμό η πλευρά Μεϊμαράκη. Ο κ. Μεϊμαράκης συνεχίζει πάντως παρά τις αντιδράσεις στην «κεντρώα» προσέγγιση του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην κατεύθυνση ότι η ΝΔ θα στηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά όχι και τα δημοσιονομικά μέτρα που επιβαρύνουν τα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που υπερέχει έναντι του κ. Τζιτζικώστα αφού από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου έχει την δυνατότητα να αντιπαρατίθεται και εκείνος με τον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα να κάνει και τοποθετήσεις ιδεολογικού στίγματος που καταδεικνύουν την δική του στρατηγική για την επόμενη ημέρα. Ο φιλελευθερισμός αποτελεί σταθερή θέση του κ. Μητσοτάκη που στα χέρια των αντιπάλων του γίνεται «νεοφιλελευθερισμός», ο οποίος όμως «κλείνει» το μάτι σε όλες τις τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ πλην ίσως των ακραίων φωνών που αγγίζουν στα όρια της λεγόμενης «λαϊκίστικης δεξιάς».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχει αλλάξει καθόλου την στάση του αναφορικά με την κατεύθυνση που πρέπει να λάβει η ΝΔ και αυτή είναι προς τα δεξιά .Επιπλέον ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι η ΝΔ οφείλει να μην κάνει αλα κάρτ αντιπολίτευση αλλά να προχωρήσει σε δομική αντιπολίτευση χωρίς συναινέσεις και παροχή στήριξης στην κυβέρνηση.

Σταθερή και η στρατηγική του Απόστολου Τζιτζικώστα που πραγματοποιεί ανοίγματα προς τον χώρο του κέντρου γνωρίζοντας ότι από εκεί μπορεί να αλιεύσει τους επιπλέον ψήφους αφού το λεγόμενο «δεξιό» κομμάτι της ΝΔ δείχνει να το κερδίζει .Επίσης από τη πλευρά του κ. Τζιτζικώστα εκτιμούν ότι αν υπάρξει δεύτερος γύρος μεταξύ του ίδιου και του Βαγγέλη Μειμαράκη , τότε όσοι θα έχουν στηρίξει τον Άδωνι Γεωργιάδη θα μετατεθούν στην δική του πλευρά. Απόλυτα «καθαρός» εμφανίζεται ο κ. Τζιτζικώστας σε επίπεδο Βουλής αφού μπορεί να χάνει από την μια επειδή δεν αντιπαρατίθεται με τον πρωθυπουργό , από την άλλη όμως δεν θα ψηφίσει ούτε έναν εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου.