current views are: 5

9 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση03:57

Το σχέδιο Τσίπρα για το άνοιγμα του «κλειστού» ΣΥΡΙΖΑ στον «κοινωνικό του 36%»

Ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτό κόμμα σε όσους το ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές ώστε να ολοκληρώσει τη διαδρομή που ξεκίνησε με την αποχώρηση της Αριστερής πλατφόρμας.

Δημοσίευση 03:57’
αρθρο-newpost

Ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτό κόμμα σε όσους το ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές ώστε να ολοκληρώσει τη διαδρομή που ξεκίνησε με την αποχώρηση της Αριστερής πλατφόρμας.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχωράει στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτό κόμμα σε όσους το ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές ώστε να ολοκληρώσει τη διαδρομή που ξεκίνησε με την αποχώρηση της Αριστερής πλατφόρμας. «Ο κοινωνικός και εκλογικός ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επιτέλους να εκπροσωπηθεί στο κόμμα» λέει υψηλόβαθμο κυβερνητικό και κομματικό στέλεχος και συνεχίζει, «πρέπει να τελειώνουμε με τα κόμματα μέσα στο κόμμα».   

Και όλα αυτά την ώρα που σε τίποτε δεν θύμιζε η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όσα εκτυλίχθηκαν κατά τους προηγούμενους μήνες στους τέσσερις τοίχους της Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τους παριστάμενους αν υπάρχει άλλη πρόταση για τη θέση του γραμματέα (πέραν του Παναγιώτη Ρήγα δηλαδή), ουδείς είχε κάποιον άλλον να προτείνει.

Όχι γιατί ο Π. Ρήγας είναι μια… διατασική υποψηφιότητα -παρότι όλες οι πλευρές του αναγνωρίζουν ότι θα προετοιμάσει ένα συνέδριο χωρίς σημαδεμένα «χαρτιά»- αλλά γιατί διαπιστώνεται ένα γενικότερο κλίμα συναίνεσης μεταξύ των διαφορετικών ομάδων στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι υπάρχει η άποψη σε κύκλους της Πολιτικής  Γραμματείας για συναινετικό «κλειστό» ψηφοδέλτιο σε ό,τι αφορά τα μέλη της Πολιτικής  Γραμματείας.

Από τα 13 μέλη του οργάνου έχουν αποχωρήσει 6 –αυτό θα είναι και ένα από τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, μαζί με την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, τη συζήτηση για την κυβέρνηση της αριστεράς και την προετοιμασία προς το Συνέδριο, που θα γίνει εκτός απροόπτου τον Φεβρουάριο. Τούτο όμως ουδόλως αποκλείει τη διεύρυνση της Πολιτικής Γραμματείας κατά 3- 4 μέλη, που θα είναι υπουργοί και οι οποίοι θα προσδώσουν με την παρουσία τους, μεγαλύτερο ειδικό βάρος στη Γραμματεία.

Πάντως, τόσο η νέα Πολιτική Γραμματεία όσο και ο νέος γραμματέας θα κληθούν στους επόμενους 3 μήνες να κάνουν πραγματικότητα ένα παλιότερο σχέδιο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ,  που όμως ποτέ δεν είχε πάρει σάρκα και οστά: τη διεύρυνση των οργανώσεων από νέα μέλη, την ταύτιση, κατά το δυνατόν, του σημερινού «κλειστού» κόμματος με την εκλογική βάση του 36%. Ζήτημα που αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον λόγω των ανοιγμάτων που η Κουμουνδούρου επιχειρεί προς την κεντροαριστερά.   

Σήμερα, τέλος, αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του νέου διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: ο 30χρονος Κώστας Ζαχαριάδης θα κληθεί να συντονίσει, μαζί με τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, τους 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.


σχετικα αρθρα