current views are: 5

9 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση04:21

Εκλογές ΝΔ: Από αγώνας ταχύτητας, δρόμος αντοχής

Σε πλήρη ανατροπή των σχεδιασμών τους οδηγούνται τα επιτελεία των διεκδικητών της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χθεσινή απόφαση για να στηθούν οι κάλπες στις 22 και τις 29 Νοεμβρίου. 

Δημοσίευση 04:21’
αρθρο-newpost

Σε πλήρη ανατροπή των σχεδιασμών τους οδηγούνται τα επιτελεία των διεκδικητών της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χθεσινή απόφαση για να στηθούν οι κάλπες στις 22 και τις 29 Νοεμβρίου. 

του Τάσου Τσιφόρου 

Σε πλήρη ανατροπή των σχεδιασμών τους οδηγούνται τα επιτελεία των διεκδικητών της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χθεσινή απόφαση για να στηθούν οι κάλπες στις 22 και τις 29 Νοεμβρίου. 

Και εκεί που οι Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας έτρεχαν για να προλάβουν να πραγματοποιήσουν μία προεκλογική εκστρατεία τριών εβδομάδων (σ.σ. καθώς ναι μεν επέμεναν για εκλογές στις 15 Νοεμβρίου, ωστόσο υπολόγιζαν ότι αυτές θα γίνονταν το αργότερο στις 8 του μήνα), τώρα θα πρέπει να μετατρέψουν τους ρυθμούς σπρίντερ σε αντοχές μαραθωνοδρόμου. Διότι με τη διαδικασία να έχει, ατύπως, ξεκινήσει ήδη από την 22α Σεπτεμβρίου, ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι και την πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι πλέον δύο μήνες γεμάτοι, χρόνος που συνιστά πρόκληση και για τους ίδιους του υποψηφίους αλλά και δοκιμασία για το ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. 

Παρά την ομόφωνη απόφαση στην οποία κατέληξαν τα μέλη της ΚΕΦΕ, αυτής είχαν προηγηθεί πολύ υψηλοί τόνοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που αρχικώς ζητούσε να στηθούν οι κάλπες το αργότερο την 1η Νοεμβρίου (!), πρότεινε χθες τη διεξαγωγή των εκλογών στις 29 Νοεμβρίου, δηλαδή έναν ολόκληρο μήνα αργότερα!

Η επιλογή δεν είναι τυχαία καθώς, όπως είχε αποκαλύψει το Newpost, ο κ. Μεϊμαράκης είχε αποφασίσει την αλλαγή της στρατηγικής του, με βάση δύο δεδομένα: αφενός ότι δεν είχε τίποτε να κερδίσει, το αντίθετο, εάν εμφανιζόταν, σύμφωνα με όσα έλεγαν οι συνυποψήφιοί του, ότι επιχειρεί να «στραγγαλίσει» χρονικά τη διαδικασία αφετέρου δε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί υπέρ του χρόνο τόσο για να ενισχύσει την ηγετική του παρουσία, μέσω της Βουλής, όσο και για να επέλθει κόπωση στους τρεις άλλους δελφίνους. 

Ως προς τους υπόλοιπους υποψηφίους, οι εκπρόσωποι των Κυρ. Μητσοτάκη και Απ. Τζιτζικώστα τάχθηκαν εξ αρχής υπέρ των εκλογών στις 15 Νοεμβρίου ενώ η αρχική εισήγηση της πλευράς Γεωργιάδη ήταν, για συμβολικούς λόγους, να γίνουν οι εκλογές στις 29, ακριβώς την ίδια ημέρα που το 2009 ο κ. Αντ. Σαμαράς είχε επικρατήσει της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην πρώτη εκλογή Προέδρου από τη βάση

Στη συνέχεια, όμως, η πλευρά Γεωργιάδη ευθυγραμμίστηκε με τους εκπροσώπους Τζιτζικώστα και Μητσοτάκη για τις 15 Ιανουαρίου και, τελικά, μετά από έντονο παρασκήνιο και αντεγκλήσεις έγινε αποδεκτή η συμβιβαστική πρόταση του Γραμματέα του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκου για τις 22 Νοεμβρίου. 

Ανοικτά τα μέτωπα 

Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από ένταση καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που τα μέλη της Επιτροπής ύψωσαν του τόνους. Στοιχείο που προοιωνίζεται μία ακόμη πιο εκρηκτική συνεδρίαση, την προσεχή Δευτέρα. Διότι τότε ειναι που θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα που διχάζουν τους διεκδικητές, δηλαδή ο αριθμός των εκλογικών σημείων που θα λειτουργήσουν και το κόστος που θα καταβάλλει όποιος προσέρχεται να ψηφίζει. 

Με τον προϋπολογισμό της όλης διαδικασίας να φτάνει τις 700.000 ευρώ (αντί των, σχεδόν, τριών εκατομμυρίων του 2009), ο αριθμός των εκλογικών κέντρων πολύ δύσκολα θα φτάσει τα 1.500 του 2009. Η πλευρά Μεϊμαράκη εκτιμά ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν περί τα 1.000 σημεία ψηφοφορίας σε όλη την Ελλάδα, οι του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδέχονται μία μικρή μείωση της τάξεως των 100 – 150 εκλογικών κέντρων ενώ Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας επιμένουν ότι θα πρέπει να επαναληφθεί, κατά γράμμα, ότι έγινε και το 2009. 

Ως προς το τίμημα – συνδρομή προς το κόμμα που θα καταβάλλουν οι ψηφοφόροι, η συζήτηση για διαφορετική αντιμετώπιση των μη εγγεγραμμένων – νέων μελών παραμένει, με προτάσεις που θέλουν το κόστος συνδρομή να φτάνει ακόμη και τα 20 ευρώ! Μητσοτάκης και Γεργιάδης επιμένουν και εδώ «να ισχύει ό,τι και το 2009» ενώ, ως διαπραγματευτικό και επικοινωνιακό ατού, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εκ μέρους του κ. Τζιτζικώστα, πρότεινε να ψηφίσουν δωρεάν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ΑΜΕΑ, άνεργοι κλπ).


σχετικα αρθρα