της Άρτεμις Παραδείσου 

Στην γύρα έχουν βγει τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα και ήδη έχουν ξεκινήσει τα επισκεπτήρια στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών

Τα κλιμάκια σε συνεργασία με τα υπουργεία εμφανίζονται να βοηθούν στην προεργασία και την επεξεργασία των προαπαιτούμενων που θα ενσωματωθούν σ' ένα πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί όπως όλα δείχνουν με την διαδικασία του επείγοντος στην Βουλή. 

Τα υπουργεία και οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές τους έχουν χρονικό περιθώριο την σημερινή ημέρα για να προωθήσουν τα προαπαιτούμενα στο Μέγαρο Μαξίμου κι ακολούθως στην γενική γραμματεία της κυβέρνησης που έχει την ευθύνη να τα συγκεντρώσει όλα και να τα ενσωματώσει σ' ένα νομοθέτημα με πολλά άρθρα. 

Το πρώτο μεγάλο πακέτο των προαπαιτούμενων αποτελεί κρας τεστ για την κυβέρνηση η οποία μία εβδομάδα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης καλείται να αντεπεξέλθει με επιτυχία σε μία κρίσιμη ψηφοφορία και διαθέτοντας μόλις 155 βουλευτές. 

Την ώρα που μάλιστα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος "απειλεί" πως ενδεχομένως να απουσιάζει από ψηφοφορίες για προαπαιτούμενα και άλλα μέτρα εκφράζοντας μ' αυτόν τον τρόπο την έντονη ενόχλησή του για το γεγονός ότι εξαιρέθηκε από τον Πάνο Καμμένο από τα στελέχη που υπουργοποιήθηκαν. Δυσφορία εκφράζει και ο Δημήτρης Καμμένος ωστόσο δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να τραβήξει το σκοινί στα άκρα. 

Η κυβέρνηση θα περάσει και από άλλες εξετάσεις μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Καθώς θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο που θα απελευθερώσει το τελευταίο τμήμα ύψους 1 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης της συμφωνίας. Τα πρώτα χρήματα εκταμιεύτηκαν αμέσως μετά την ψήφιση του προγράμματος τον περασμένο Αύγουστο, ενώ τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν την ερχόμενη εβδομάδα θα απελευθερώσουν δόση ύψους 2 δις ευρώ. Στην πλειονότητά τους αυτά τα δύο δισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση τρέχει με πυρετώδεις ρυθμούς και το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό για το οποίο σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο έχει γίνει προεργασία και επίκειται και η παράδοση σχετικού πορίσματος τις επόμενες ημέρες. Το Μαξίμου επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει βγάλει φτερά και για το νέο φορολογικό προκειμένου να είναι έτοιμο εντός του Νοεμβρίου.