current views are: 3

9 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση10:32

Ερώτηση Μπακογιάννη σε Κοτζιά για την απουσία της Ελλάδας από τη συνάντηση Γιουνκέρ – Ερντογάν

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. 

Δημοσίευση 10:32’
αρθρο-newpost

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. 

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. 

Η ερώτηση αφορά «την απουσία της Ελλάδας από την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό». 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης: 

«Τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2015,  κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δόθηκε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Δράσης Ε.Ε.Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Το εν λόγω Σχέδιο, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. εντός του Οκτωβρίου, επιτρέπει στο τουρκικό Λιμενικό Σώμα να έχει ενισχυμένη δυνατότητα αναχαίτισης των δουλεμπορικών σκαφών. Επίσης, προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Άγκυρα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των μεταναστών στην Τουρκία, με αντάλλαγμα τη θετική εξέταση του πάγιου τουρκικού αιτήματος για άρση του καθεστώτος βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.

Παράλληλα, προβλέπεται αναβάθμιση των μέσων επιτήρησης, με αύξηση των περιπολιών και των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ενώ θα αναβαθμιστεί η συνεργασία του τουρκικού με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, τις αντίστοιχες βουλγαρικές Αρχές και τη FRONTEX.

Η διατύπωση στο Σχέδιο είναι άκρως ανησυχητική, καθώς δεν καθορίζεται η θαλάσσια περιοχή εντός της οποίας θα δικαιούται να δρα η γειτονική χώρα. Σημειωτέον, ότι από το 2001 η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει ψηφίσει μονομερώς νόμο που ορίζει ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που υπερκαλύπτει το FIR Αθηνών.

Αυτή η ενέργεια εγκλωβισμού ελληνικών νησιών, ελληνικών χωρικών υδάτων και ελληνικού εναερίου χώρου στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης παραβιάζει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σημειωτέον ότι από το 1952, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, και από την υπογραφή της Σύμβασης του Αμβούργου του 1979, η περιοχή ευθύνης της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση στη θάλασσα συμπίπτει με τον εθνικό εναέριο χώρο.

Προχθές, στη Βουλή, δήλωσα ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ δεν ακούσαμε τίποτα συγκεκριμένο για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Είχε δε προηγηθεί η απουσία του κ. Τσίπρα από τη Συνάντηση Κορυφής στις ΗΠΑ για το «Ισλαμικό Κράτος» με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων. «Πριν αλέκτορα φωνήσαι», η Ελλάδα για ακόμα μια φορά ήταν απούσα από τις συζητήσεις για το Σχέδιο Δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας και από τη συνάντηση Γιούνκερ – Ερντογάν για το μεταναστευτικό, ένα θέμα το οποίο σχετίζεται άμεσα με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Το προσφυγικό θέμα βεβαίως πρέπει να λυθεί σε συνεργασία με την Τουρκία. Αυτό όμως δεν μπορεί να δημιουργεί νέα διμερή προβλήματα στο ζήτημα των θαλασσίων συνόρων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εξωτερικών:
1. Γιατί η Ελλάδα απουσίαζε τόσο από τη συνάντηση Γιούνκερ – Ερντογάν όσο και από τις συζητήσεις για την κατάρτιση του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό;
2. Έχει λάβει διασφαλίσεις η κυβέρνηση προκειμένου να μην παραβιαστούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα κατά τις τουρκικές επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο;»


σχετικα αρθρα