«Εγώ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουμε απόλυτη συναίσθηση των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζονται ήδη. Με την άμεση χορήγηση των προβλεπομένων εκτός έδρας ημερών του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τα προβλήματα στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ προανήγγειλε την άμεση χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου. 

Παράλληλα, τόνισε ότι «με γοργά βήματα προχωρούμε στον εκ βάθρων εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πλέγματος της εθνικής άμυνας, που αφορά στο προσωπικό, τα μισθολογικά, τη βαθμολογική εξέλιξη, τη διαβίωση των στρατιωτικών και των οικογενειών τους, τα εξοπλιστικά, τη διαφάνεια και την αμυντική βιομηχανία». 

Στις δηλώσεις του μετά την παρακολούθηση της άσκησης «Παρμενίων» στην Αλεξανδρούπολη, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα του προσφυγικού:

Είναι ένα μείζον ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη ως σύνολο και για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που λόγω γεωγραφίας και εγγύτητας στις εμπόλεμες περιοχές η χώρα μας το ζει εντονότερα.

«Εμείς ως Έλληνες τα έχουμε περάσει αυτά, γι' αυτό είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς που πέρνουν το δρόμο της προσφυγιάς για κάτι καλύτερο. Ζητάμε και από τους γείτονές μας κάτι καλύτερο» υπογράμμισε. 

«Η χώρα μας δεν βρίσκεται σε πόλεμο. Τα σύνορά μας είναι ασφαλή. Το εγγυάστε άλλωστε εσείς, οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, η πατρίδα μας βρίσκεται στο μέσο -θα έλεγε κανείς- ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε.

Η κατάσταση στην Ουκρανία, νοτιοανατολικά στη Συρία, νοτιοδυτικά στη Λιβύη, είναι μια κατάσταση έντασης, ένα τρίγωνο έντασης τριγύρω μας, του οποίου είμαστε στη μέση. Διευρύνουν αυτές οι εντάσεις τον κύκλο και την υφή σύνθετων προκλήσεων που έχουμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε.