Με ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα άρχισε, από την Πάτρα, τις ομιλίες του στη μάχη για την ηγεσία της ΝΔ, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, απαντώντας στα περί δυαρχίας εφόσον εκλεγεί, αλλά και όσους κάνουν λόγο για «πλάτες» πίσω από την υποψηφιότητά του.

«Αν στο κόμμα μας, μιλούσαμε πιο ανοιχτά και σταθερά, και όχι μόνο στις εκλογικές αναμετρήσεις, αν δουλεύαμε μόνο συλλογικά, και όχι πίσω από κλειστές πόρτες, θα ήταν όλα διαφορετικά. Δεν αξίζει στη Νέα Δημοκρατία να μικραίνει. Θέλουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη και ισχυρή. Όπως την οραματίστηκε, όπως την δημιούργησε, ο ιδρυτής της, ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Από την δημοκρατική Δεξιά μέχρι τις παρυφές της πατριωτικής Αριστεράς» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Και τόνισε ότι ο κόσμος «που είναι κοντά μας ιδεολογικά, απέχει. Νιώθει απογοήτευση, πικρία, θυμόΑντί όμως να κουνάμε το δάχτυλο σε αυτό τον κόσμο, πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να δούμε τι έφταιξε» λέγοντας ότι «η βαθιά ανανέωση της παράταξής μας είναι ιστορική ανάγκη. Αλλιώς θα μας ξεπεράσει η ίδια η ζωή».

Επίθεση σε κυβέρνηση και Τσίπρα

Ο κ. Τζιτζικώστας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «ζούμε τις τελευταίες ψευδαισθήσεις της Μεταπολίτευσης και του σοκ της κρίσης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει την πόρτα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, γέννημα θρέμμα της νοοτροπίας που έφερε τη χώρα σε αυτή τη θέση. Απέδειξε άλλωστε ο κ. Τσίπρας το πόσο συνεπής συνεχιστής του παλιού είναι. Δίπλα του βρήκαν στέγη όσοι ήθελαν να συνεχίσουν να είναι "βολεμένοι". Στο πρόσωπό του ανανεώθηκε η τέχνη των ψεύτικων υποσχέσεων».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «στις εκλογές δεν κέρδισε ο νέος και κυνικός λαϊκισμός, ως πρόταση και δρόμος για το μέλλον. Επικράτησε η ανάγκη αλλαγής όσων άσκησαν εξουσία και συνδέθηκαν με τον πόνο που έφερε η κρίση. Δεν "ξεμπερδέψαμε με το παλιό" όμως. Και μόνο οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, με τις αοριστίες, τα σκληρότερα μέτρα, την προφανή έλλειψη προετοιμασίας για ισοδύναμα, και την τεράστια υποκρισία, είναι ο ορισμός του "παλιού". Και το παλιό, όταν υποκρίνεται το "νέο", είναι παρακμή».

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι «οι πολίτες δεν περιμένουν σωτήρες. Και τίποτε από τα παραμύθια του κ. Τσίπρα δεν ισχύει. Μόλις αρχίσουν οι επιπτώσεις από την συμφωνία που φέρει την υπογραφή του, θα φανεί και το μέγεθος της αποτυχίας του». 

Και τόνισε:

Για αυτό και όταν με ρωτάνε «Μπορεί να κερδίσει η παράταξή μας τον Τσίπρα;» απαντώ: Αν πολεμήσουμε, αν αλλάξουμε μπορεί, και θα τον κερδίσει. 

Και σημείωσε ότι «η κοινωνία κουράστηκε, από τις παρατάσεις και τις καθυστερήσεις. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τις βαθιές αλλαγές που θα υπερασπιστούν την κοινωνική συνοχή. Τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να πάρει μπρος η οικονομία. Πρέπει η χώρα μας να αρχίσει να παράγει πλούτο ώστε να έχει να κατανείμει κοινωνικά αγαθά. Ο,τιδήποτε άλλο είναι απλώς κυνισμός και ειρωνία σε βάρος των πιο αδύνατων.  Γιατί χωρίς την ενίσχυση της οικονομίας, πρώτα εκείνοι πλήττονται. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει σε αυτό. Δεν ενδιαφέρεται για τους άνεργους και συνεχίζει να δαιμονοποιεί τις επενδύσεις, όπως είναι τα αεροδρόμια και τα μεταλλεία στις Σκουριές. Δεν μπορούν να κάνουν καμία αλλαγή, μόνο αναμασάνε παρωχημένα σχήματα και ασυνάρτητες θεωρίες».

«Μπορώ να μεγαλώσω τη ΝΔ»

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε «είμαι υποψήφιος για την προεδρία του Κόμματος σε μια κρίσιμη περίοδο. Σε μια εποχή που δεν αρκεί να είσαι νέος, με "καλό βιογραφικό σπουδών και επαγγελματικής πορείας, με σημαντική εμπειρία διοίκησης". Άφθαρτος από την διαχείριση της κεντρικής εξουσίας που ο κόσμος καταψήφισε. Είμαι υποψήφιος γιατί ξέρω να διεκδικώ μεγάλες, συλλογικές πολιτικές νίκες που αγκαλιάζουν την κοινωνία. Γιατί μπορώ να απελευθερωθώ από τους κομματικούς συσχετισμούς για να μεγαλώσω την παράταξη. Γιατί μπορώ να αθροίσω δυνάμεις, να ενώσω κάτω από τον κοινό σκοπό».

Και πρόσθεσε «πριν από ενάμιση χρόνο, στην Περιφέρειαδημιουργήσαμε τη μεγαλύτερη κοινωνική συμμαχία που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, απέναντι σε όλους και σε όλα, απέναντι σε μηχανισμούς και συστήματα».

«Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε έτοιμοι στην επόμενη αναμέτρηση να κερδίσουμε τις εθνικές εκλογές. Ξέρω ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά και ευθύνη (...) Το ομολογώΝαι, έχω πλάτεςΤις πλάτες των Νεοδημοκρατών, τις πλάτες της βάσης και των απλών μελών και μόνο. Και δεν τις έχω πίσω μου, τις έχω δίπλα μου, Και μαζί θα αλλάξουμε την παράταξη και τελικά και όλη τη χώρα.

«Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει πολλά άξια και ικανά κοινοβουλευτικά στελέχη»

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας απαντώντας εμμέσως στα περί δυαρχίας (δεν έχει δικαίωμα να εκλεγεί βουλευτής ως το 2019) επισήμανε ότι «η Δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική. Τις μάχες όμως δεν τις χάσαμε στη Βουλή, όπου είχαμε πάντα εξαιρετική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Τις μάχες τις χάσαμε στην κοινωνία. Και πρώτα εκεί πρέπει να τις ξανακερδίσουμε» και πρόσθεσε:

Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει πολλά άξια και ικανά κοινοβουλευτικά στελέχη, που θα ανταποκριθούν με πλήρη επάρκεια και επιτυχία, στις θεσμικές λειτουργίες του κοινοβουλίου, με τον τρόπο που ορίζει ρητά το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής, και το Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας.

«Ποια θα είναι η Νέα Δημοκρατία την επόμενη μέρα;»

Παράλληλα μίλησε για το πώς οραματίζεται την επόμενη μέρα στη ΝΔ. «Η Νέα Δημοκρατία είναι η Κεντροδεξιά Παράταξη της χώρας και αυτό που σχεδιάζω εγώ είναι να γίνει και σύγχρονη. Να γίνει ξανά μεγάλη. Μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία που δεν βάζει ταμπέλα στον εαυτό της, ούτε στον κόσμο της.Ένα κόμμα που με τον τρόπο που λειτουργεί δίνει δείγμα γραφής στην κοινωνία για το πως θα κυβερνήσει» είπε και εξήγησε: 

Ένα κόμμα ανοιχτό. 

1) Με οργανωμένο διάλογο με την κοινωνία και τις οργανώσεις των πολιτών. 
2) Με δομές ώστε να προσελκύσουμε τα καλά μυαλά της χώρας, αλλά και τους νέους ανθρώπους που τώρα είναι στο περιθώριο.

Ένα κόμμα συμμετοχικό.

1) Που θα δίνει λογαριασμό στον κόσμο του για τις πολιτικές του επιλογές.
2) Που θα ζητά από τη βάση το «ναι» ή το «όχι» για την στρατηγική του. 
3) Με τοπικά δημοψηφίσματα. 
4) Με ανάδειξη του 50% των υποψήφιων βουλευτών από τοπικές ψηφοφορίες όλων των μελών. 
Ένα κόμμα της αξιοκρατίας και όχι της επετηρίδας.

Με καθορισμένες θητείες για όλους τους ρόλους, με πρώτη αυτή του προέδρου.

Για την ενότητα της ΝΔ ο κ. Τζιτζικώστα τόνισε ότι  «μπορεί να την εξασφαλίσει μόνο η ουσιαστική ανανέωση που θα δώσει τον αέρα για πολιτικές νίκες. Η επανασύνδεση με την κοινωνία μπορεί να γίνει μόνο αν η λογική των μεγάλων αλλαγών δεν χαθεί μέσα σε ακρότητες. Για μένα, η ουσία βρίσκεται στο να υποστηρίξουμε σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής μας παρουσίας αυτό που είμαστε. Αυτό που μας έκανε να είμαστε στη Νέα Δημοκρατία».