Με χθεσινή εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το νέο όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθού, σύνταξης, κατάθεσης, ασφαλιστικού βοηθήματος για οφειλές στο Δημόσιο μειώνεται στα 1.000 ευρώ , από τα 1.500 ευρώ που ίσχυε.

Οι αλλαγές στα ακατάσχετα όρια ισχύουν από 19 Αυγούστου βάσει του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, ωστόσο λόγω capital controls οι κατασχέσεις έχουν παγώσει ως το τέλος Οκτωβρίου και πρακτικά θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο αν δεν δοθεί νέα παράταση.

Ποιοι βρίσκονται στο άνοιγμα των 500 ευρώ, μεταξύ των 1.000 και των 1.500, το γνωρίζουμε όλοι. Ούτε εφοπλιστές, ούτε βιομήχανοι. Μικρομεσαίοι βιοπαλαιστές είναι και αυτοί θα πληρώσουν και πάλι το μάρμαρο.

Την ίδια μέρα ο Αλέξης Τσίπρας, στην άσκηση «Παρμενίων», φόρεσε το μπουφάν της αεροπορίας, στολή παραλλαγής και υποσχέθηκε στους ένστολους ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας υποσχόμενος ότι στο «ορατό μέλλον» οι μισθοί τους θα επανέλθουν σε παλιότερα επίπεδα.

Λίγες μέρες πριν, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με εντολή του Πρωθυπουργού συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και η εστία αντιπαράθεσης που πήγε να δημιουργηθεί μετά τις ατυχείς δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου για τα θρησκευτικά, έσβησε εν τη γενέσει της.

Τα μέτρα του νέου Μνημονίου, που αποφασίστηκαν με διευρυμένη πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά με συμφωνία (και κυβέρνηση) ΣΥΡΙΖΑ, είναι σκληρά. Εξ αντικειμένου θα βάλλουν σε δοκιμασία τη σχέση που οικοδόμησε το κυβερνών κόμμα με κοινωνικά στρώματα που το έχουν στηρίξει στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Κάποιοι θα σκεφτούν ότι άλλη λύση δεν υπήρχε και κάποιοι θα απογοητευτούν.

Ταυτοχρόνως, η κεντρώα- ας μας επιτραπεί ο χαρακτηρισμός- στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, του δίνει δικαίωμα να στραφεί προς κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες εργαζομένων που δεν ανήκουν στο εκλογικό του κοινό. Τόσο οι ένοπλες δυνάμεις, όσο και οι βαθειά θρησκευόμενοι πολίτες ανήκουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες…