Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Μαραθώνιο 40 ημερών έχουν μπροστά τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, μέχρι να στηθούν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές. Στο παρασκήνιο οι διεργασίες είναι έντονες με τα ραντεβού να έχουν πυκνώσει για να εξασφαλιστεί η στήριξη ή οι συνεργασίες που επιδιώκουν οι διεκδικητές της προεδρίας της κεντροδεξιάς παράταξης.

Ο πολιτικός χρόνος μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον κανονικό που απομένει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου και μέχρι τότε το παραμικρό λάθος ή η παραμικρή αδυναμία μπορεί να στοιχίσει στον καθένα από τους υποψηφίους. Άλλωστε όπως έλεγε έμπειρο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, εκτός του Άδωνι Γεωργιάδη του οποίου είναι γνωστές οι 50 υπογραφές που με δυσκολία συγκέντρωσε, έχει σημασία στους υπόλοιπους τρεις ποιοι άλλοι υπέγραψαν τις υποψηφιότητες πέραν αυτών που δημοσιοποιήθηκαν.

Η συνάντηση του Μάκη Βορίδη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη παρουσία και άλλων στελεχών το βράδυ της Πέμπτης φαίνεται να επισφραγίζει τη συνεργασία τους, ενώ ο στους υποστηρικτές του σημερινού προέδρου εντάσσεται και ο Νίκος Δένδιας, αλλά και πρώην βουλευτές που δεν εκλέχθηκαν στις τελευταίες εκλογές, όπως ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο Αλέκος Κοντός, ο Στέφανος Γκίκας και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Στην πλευρά Τζιτζικώστα έχουν προσχωρήσει αρκετά στελέχη που είχαν αξιοποιηθεί από τον Αντώνη Σαμαρά, όπως η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Νότης Μηταράκης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Σκρέκας και ο Σίμος Κεδίκογλου. Βουλευτές ωστόσο δεν έχουν υποστηρίξει τα στρατόπεδα Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, παρά μόνο ευρωβουλευτές (Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κύρτσος στον κ. Μητσοτάκη).

Σε γενικές γραμμές η πρόθεση και των τεσσάρων υποψηφίων είναι να μη σηκωθούν ψηλά οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, ώστε η ΝΔ να εμφανίζεται ενωμένη και ικανή να ασκήσει τον αντιπολιτευτικό της ρόλο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα τώρα που έρχονται οι εφαρμοστικοί νόμοι του τρίτου μνημονίου προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει το ενδεχόμενο το debate μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων που πρότεινε η ΕΡΤ να μην πραγματοποιηθεί εν τέλει, καθώς οι συνεργάτες δύο εκ των διεκδικητών θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος για διακαναλικό εσωκομματικό «ξεκατίνιασμα», με το Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθεί, την ώρα που όλα τα φώτα πρέπει να είναι στραμμένα στην καταστροφική πολιτική που συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αγκάθι πάντως, στις συνεδριάσεις της ΚΕΦΕ που τη Δευτέρα θα συνεχίσει για να καταλήξει στην εταιρία που θα αναλάβει το τεχνικό στήσιμο της διαδικασίας αποτελούν τα οικονομικά του κόμματος. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χθες πρότεινε σε όλους τους υποψηφίους να χρησιμοποιούν εάν το επιθυμούν τα κεντρικά γραφεία του Συγγρού, αλλά και να ορίσουν αναπληρωτές σε όλες τις γραμματείες του κόμματος, στη γενική διεύθυνση και στις ΝΟΔΕ, ώστε να υπάρχει συναπόφαση στα θεματα διαχείρισης του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  το κόστος θα αγγίξει για την πρώτη Κυριακή τις 700 χιλιάδες ευρώ και για μια πιθανή δεύτερη Κυριακή θα χρειαστούν άλλες 150 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα στην ΚΕΦΕ που έχει πλέον τη διαχείριση, η πλευρά Μεϊμαράκη ζήτησε να ενημερωθεί για την ακριβή οικονομική κατάσταση, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την άρση της απόσπασης 87 υπαλλήλων του κόμματος που θα επιστρέψουν πλέον στις οργανικές τους θέσεις, θέλοντας να υπάρχει καθαρό τοπίο σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις της ΝΔ.

Η κίνηση αυτή γίνεται πάντα όταν ξεκινά μια νέα κοινοβουλευτική περίοδος και ανάλογα με το ποσοστό κάθε κόμματος γίνεται προσαρμογή των μετακλητών και των αποσπασμένων.  Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, ανάμεσα τους βρίσκονται και στελέχη που έχουν θέσεις κλειδιά στον κομματικό μηχανισμό, όπως ο γενικός διευθυντής του κόμματος Κώστας Τσιμάρας. Την επιλογή ωστόσο, για το ποιες αποσπάσεις θα ανακληθούν θα κάνει η ΚΕΦΕ.