Οι εικόνες ήταν εντυπωσιακές και δημιούργησε αίσθηση τόσο στα ΜΜΕ όσο και στο διαδίκτυο. Ο Αλέξης Τσίπρας με το δερμάτινο μπουφάν της Αεροπορίας και το μαύρο γυαλί στο πιλοτήριο του C130 να πηγαίνει στην Αλεξανδρούπολη για την άσκηση Παρμενίων.

Στη συνέχεια... μεταπηδάει σε άλλο Όπλο και να παρακολουθεί την άσκηση φορώντας το μπουφάν παραλλαγής του Στρατού ξηράς. Δηλαδή κάτι μεταξύ  Top Gun και... Αναλώσιμων!

Η επικοινωνιακή στόχευση για το εσωτερικό ακροατήριο έχει δύο σκέλη και είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Από τη μια μεριά, ο πρωθυπουργός θέλησε να τονίσει την εικόνα του νέου, υγιούς και θαλερού ηγέτη. Εν αντιθέσει με τους «παλιούς» γερασμένους πολιτικούς (θυμηθείτε την προεκλογική συνθηματολογία περί σύγκρουσης του νέου με το παλιό), αυτός έχει το σφρίγος και τη ζωτικότητα να πιλοτάρει πολεμικά αεροπλάνα και να καθοδηγεί εκ του σύνεγγυς τα στρατεύματα. Κατά συνέπεια, πρέπει  να έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα του να οδηγήσει και τη χώρα με σταθερότητα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Ο Μακιαβέλι, άλλωστε, ήδη από τον 16ο αιώνα διαπίστωνε ότι ο Ηγεμόνας εκτός από πονηριά, χρειάζεται και ρώμη.

Από την άλλη, οι εικόνες στόχευαν στο να τονώσουν την εικόνα του πρωθυπουργού-ηγέτη όλου του έθνους. Αυτός που ηγείται του στρατού δεν είναι απλά ο επικεφαλής μιας πολιτικής μερίδας της κοινωνίας, αλλά ο οδηγός του συνόλου του λαού. Υπεράνω των κομμάτων και των διαιρέσεων, πιστός στα παραδοσιακά εθνικά πιστεύω, προστάτης των παιδιών που υπερασπίζονται την πατρίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που αγκάλιαζε τους αντιρρησίες συνείδησης μοιάζει μακρινή ανάμνηση...

Ωστόσο, πέρα από τις προφανείς εσωτερικές στοχεύσεις, οι εικόνες του Top Gun Τσίπρα είχαν και μια άλλη, διεθνή, διάσταση. Κατά παράδοξο τρόπο, πρόκειται για να ένα είδος επικοινωνιακής διπλωματίας.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά πόσο ενθουσιάζουν τους αμερικανούς αξιωματούχους εικόνες όπως αυτές με τον Αλέξη Τσίπρα στο πιλοτήριο του C130. Ελάχιστοι ηγέτες χωρών της ΕΕ θα προέβαιναν σε μια τόσο έντονη συμβολική κίνηση για να εκφράσουν την αμέριστη υποστήριξη τους στις ένοπλες δυνάμεις. Είναι ηγέτες σαν τον Ομπάμα, τον Πούτιν και τον Νετανιάχου που ντύνονται στο χακί. Δηλαδή ηγέτες χωρών που επενδύουν πολιτικά στη στρατιωτική δύναμη τους.

Ο Τσίπρας θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα στους «αμερικανούς φίλους» ότι η Ελλάδα είναι παρούσα ως δύναμη σταθερότητας σε μια περιοχή που έχει πλήρως αποσταθεροποιηθεί.

Με έναν αναμφισβήτητο λαοφιλή ηγέτη και έναν αξιόμαχο στρατό, η Ελλάδα αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ ακριβώς στο γεωγραφικό σημείο που εμφανίζονται οι πλέον επικίνδυνες απειλές για τα δυτικά συμφέροντα. Επομένως, δικαιούται την αμερικανική υποστήριξη στο μεγάλο στοίχημα αυτή της κυβέρνησης, την αναδιάρθρωση του χρέους. Όπως είχε κάνει και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητεία του, ο πρωθυπουργός παίζει στο μάξιμουμ το γεωπολιτικό χαρτί.

Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο μπορούν να βοηθήσουν στην πραγματικότητα οι αμερικανοί φίλοι μέσα στο γερμανικό γήπεδο. Κοντός ψαλμός...