Την ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος και της βάσης των μελών του επισημάνθηκε κατά την πρώτη μέρα συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του κόμματος. 
 
Στην εισήγησή της η Πολιτική Γραμματεία τονίζεται η θέση για τήρηση του μνημονίου αλλά και η εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος.
 
Βασική ιδεολογική θέση είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μια πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο» και σημειώνει ότι «στόχος μας παραμένει ο απεγκλωβισμός από τις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια, από το οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη».
 
Στην εισήγηση διευκρινίζεται ότι η ένταξη νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει με όρους στήριξης της προσπάθειας των ανατροπών, άρα με ιδεολογικό περιεχόμενο και όχι με όρους αναπαραγωγής πελατειακών σχέσεων που θα διασφαλίζουν μεν την εκλογική και κυβερνητική συνέχεια, αλλά θα διαμορφώνουν ελαστικές ιδεολογικές σχέσεις.
 
Επίσης, η εισήγηση επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα που έχει πολλές φορές διατυπωθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την ένταξη στελεχών στον κρατικό μηχανισμό.
 
Ενόψει του συνεδρίου, η εισήγηση της ΠΓ σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των 30.000 μελών του. Εκείνων δηλαδή που πήραν μέρος στις διαδικασίες του 2012 και προσθέτει ότι η Κ.Ε. πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες όπως: 
1. Κεντρική πολιτική καμπάνια για οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ
2. Προτεραιότητα στην ίδρυση Οργανώσεων Μελών σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο
3. Ίδρυση Ο.Μ. σε κάθε μεγάλο εργασιακό χώρο
4. Λειτουργία και ουσιαστική δράση συνδικαλιστικής παράταξης στον εργατοϋπαλληλικό, τον αγροτικό, τον επιστημονικό και τον χώρο των μικρομεσαίων.
5. Ανασυγκρότηση και μαζικοποίηση της Νεολαίας. Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει στην διεξαγωγή της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα εντός του μηνός Νοεμβρίου. 
 
Ο Θοδωρής Δρίτσας επισήμανε ως θετικό ότι δεν γίνεται ένα συνέδριο στα γρήγορα και τόνισε ότι δεν πρέπει να είναι ένα συνέδριο σαν όλα τα άλλα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να τεθούν και να ενσωματωθούν οι προσδοκίες για αριστερή ανασύνταξη και αναζήτηση μιας ρεαλιστικής διεξόδου. Είπε ότι, πέραν των καθημερινών ζητημάτων, θα αναμετρηθούμε και με τη δυνατότητα μας να συντάξουμε ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής δικαιοσύνης στα νέα δεδομένα. Ανέφερε ότι έως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση έχει τη δαμόκλειο σπάθη της αξιολόγησης, ότι πρέπει να υπηρετήσει τις δεσμεύσεις της αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξωραιστούν ή να απόσχει από την αναζήτηση λύσεων που μπορούν να δώσουν ανάσα στα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα.
 
Την αναγκαιότητα για τολμηρή αποκέντρωση του κόμματος, τόνισε, ο Στέλιος Παππάς. «Χρειάζεται μια τολμηρή αποκέντρωση του κόμματος», σημείωσε, προκειμένου να μην υπάρχει μόνο θεωρητική πολιτική, αλλά εφαρμοσμένη πολιτική. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να συμμετέχουν στη διεύθυνση του κόμματος, ότι πρέπει να φτιαχτούν ισχυρά πολιτικά όργανα στο επίπεδο της περιφέρειας ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν τις μεγάλες παρεμβάσεις σε εκείνη τη γεωπολιτική ενότητα και να ερευνήσουν και τις αντιθέσεις που αναπτύσσονται σε εκείνη.
 
Ο «εναπομείνας» ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε τελικά, είπε ο Πάνος Τριγάζης, ο οποίος κατέθεσε προτάσεις για το κείμενο της εισήγησης στην ΚΕ. Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αποφυγή λαθών της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης, νέο σχέδιο πολιτικών και ιδεολογικών δράσεων, ανάδειξη της αντίθεσης με τον νεοφιλελευθερισμό. Επίσης, οικοδόμηση ενός πανευρωπαϊκού μετώπου κατά της λιτότητας και -σε σχέση και με την προσφυγική κρίση- διεκδίκηση ευρωπαϊκού σχεδίου ειρήνης για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο με προτεραιότητα τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.