Ελλάς –Γαλλία –συμμαχία. Το ρητό παλαιό, αναφερόταν σε άλλες εποχές και ηγέτες των δύο χωρών, τούτο όμως ουδόλως εμποδίζει τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα να επισημοποιήσουν σε λίγες ημέρες την καλά ριζωμένη σχέση των δυο κυβερνήσεων.

Μια σχέση που ξεκίνησε όταν η Ελλάδα ήταν με την πλάτη στον τοίχο (των διαπραγματεύσεων) με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να βάλλουν κατά ριπάς. Τότε ήταν που ο Φρανσουά Ολάντ (αλλά και ο Ματέο Ρέντσι) έδωσαν σανίδα σωτηρίας στον Έλληνα πρωθυπουργό, για να φτάσουμε στη γνωστή θερινή συμφωνία. Από τότε, οι ηγέτες Ελλάδας και Γαλλίας είχαν και άλλες ευκαιρίες να επιβεβαιώσουν τη μεταξύ τους καλή …χημεία.

Σε λίγες ημέρες εν τέλει και μάλιστα μία εβδομάδα νωρίτερα από τις ημερομηνίες που είχαν ακουσθεί, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και του Μεγάρου Μαξίμου στην Ηρώδου Αττικού: στις 21 και 22 Οκτωβρίου αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση –εκτός απροόπτου φυσικά.

Στο πρόσωπο του Φρ. Ολάντ η Αθήνα έχει βρει ένα σημαντικό σύμμαχο, ενώ, ως φαίνεται, ενώ το Παρίσι δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον να γίνει ένας προνομιακός φίλος της χώρας μας. Στο επιτελείο του Έλληνα πρωθυπουργού με ικανοποίηση υπογράμμισαν εξάλλου τις πρόσφατες αναφορές του Γάλλου Προέδρου παρουσία σημειωτέων της Γερμανίδας Καγκελαρίου πριν λίγες ημέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με τον Φρ. Ολάντ να ζητά τελική λύση στο πρόβλημα της εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ως μέρους, όπως ο ίδιος είπε, της συνολικής λύσης. Αναλύοντας τη δήλωση, το Μέγαρο Μαξίμου στεκόταν σε δύο σημεία: πρώτον, ότι ο Γάλλος ηγέτης διατυπώνει μια  θέση που έχει η κυβέρνηση Τσίπρα και δεύτερον, επιλέγει να την εκφράσει έχοντας στο πλευρό του τον κατ’ εξοχήν εκφραστή συνέχισης της σημερινής πολιτικής λιτότητας (την Α. Μέρκελ δηλαδή). Κοντά σε αυτά, σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, υπάρχει και ένα τρίτο κέρδος για τον Αλ. Τσίπρα: ότι οι θέσεις Ολάντ περί του χρέους φέρνουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τους Έλληνες πολιτικούς που επιχειρηματολογούν υπέρ της βιωσιμότητάς του.

Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου το σημείο εκείνο της ομιλίας Ολάντ, στο οποίο χαρακτήριζε «θαρραλέο» τον Αλ. Τσίπρα για την απόφασή του να προσφύγει στον ελληνικό λαό αμέσως μετά τη συμφωνία. Επιβεβαιωτικό, ασφαλώς, της καλής προσωπικής σχέσης συν τοις άλλοις.

Υπάρχει, τέλος, και μια ακόμη πτυχή της επικείμενης συνάντησης Ολάντ –Τσίπρα: ότι θα φέρει πιο κοντά την ελληνική (αριστερή) κυβέρνηση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Σχετική αναφορά έκανε, άλλωστε, χθες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του όταν αποφαινόταν ότι «στην ευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στη λιτότητα συναντιούνται πλέον ευρύτερες προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Συναντιόμαστε εμείς, η ευρωπαϊκή Αριστερά,  με τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας και τους πράσινους».

Μια συνάντηση που αναμένεται να πιέσει έτι περαιτέρω το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι…