Breaking News

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

current views are: 1

11 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση11:56

Reuters: Ο πραγματιστής Τσίπρας ανέβαλλε την επανάσταση – Τα προβλήματα παραμονεύουν

“Η ελληνική κυβέρνηση θα απολαύσει ένα μικρό μήνα μέλιτος αλλά από το νέο έτος τα προβλήματα… παραμονεύουν”.

Δημοσίευση 11:56’
αρθρο-newpost

“Η ελληνική κυβέρνηση θα απολαύσει ένα μικρό μήνα μέλιτος αλλά από το νέο έτος τα προβλήματα… παραμονεύουν”.

“Η ελληνική κυβέρνηση θα απολαύσει ένα μικρό μήνα μέλιτος αλλά από το νέο έτος τα προβλήματα… παραμονεύουν”.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Reuters σε σημερινό του δημοσίευμα, ενώ αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει την αντιμνημονιακή ρητορική.

“Aκούγοντας τον έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του θα σκεφτόταν κανείς ότι η επανάσταση αναβλήθηκε και δεν ακυρώθηκε” γράφει το άρθρο και προσθέτει πως ο κ. Τσίπρας “έχει εδώ και καιρό απεμπολήσει την αντιμνημονιακή ρητορική που οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο, φέρνοντας τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και την έξοδο από το ευρώ”.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης:

“Ο Τσίπρας δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τώρα επώδυνες οικονομικές αλλαγές με μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων, που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο που υπεγράφη τον Αύγουστο. Διπλωμάτες και αναλυτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα έχει κάτι σαν μήνα του μέλιτος για τον υπόλοιπο χρόνο, καθώς θα προσπαθεί να διασφαλίσει την υποδόση των 3 δισ., να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες αλλά και να ξεκινήσει τις συζητήσεις για το χρέος.

Ωστόσο τα προβλήματα… παραμονεύουν από τον επόμενο χρόνο, όταν θα πρέπει να εφαρμοστούν επώδυνες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στα εργασιακά και στις δημόσιες παροχές, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν από μια αδύναμη και χαμηλού ηθικού δημόσια διοίκηση.

Με δεδομένη την απροθυμία της Γερμανίας και των υπολοίπων βόρειοευρωπαίων δανειστών, η αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται ότι θα είναι περιορισμένη, σταδιακή και με κανόνες, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η λαϊκή υποστήριξη στον πρωθυπουργό”.

Σύμφωνα με το άρθρο εγείρονται και αμφιβολίες για την καταλληλότητα ορισμένων υπουργών και την έλλειψη καταρτισμένων τεχνοκρατών, που θα υλοποιήσουν τα γραφειοκρατικά των απαιτούμενων πολιτικών.

Ο Economist για τη στάση του με την Εκκλησία

Την ίδια ώρα, άρθρο του Economnist αναφέρεται στη σχέση της κυβέρνησης με την Εκκλησία, κάνοντας λόγο για πρόσφατη αλλαγή της κυβερνητικής στάσης, δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα και ΤΟΥ υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας δηλωμένος άθεος. Μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να διασπάσει τη στενή σχέση του Κράτους με την Ορθόδοξη Εκκλησίας, της οποίας ο ρόλος στα κοινά προστατεύεται από πολλά άρθρα του Συντάγματος. Μετά από την επανεκλογή του τον περασμένο μήνα, έκανε υπουργό Παιδείας έναν κοσμικιστή πολιτικό, τον Νίκο Φίλη, που είχε διαμαρτυρηθεί για τη θερμή επίσημη υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας πριν από μερικούς μήνες. Μετά από το σχηματισμό κυβέρνησης, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε ότι θα απλοποιηθεί η διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών. Έτσι ο κόσμος προετοιμάστηκε για μία κλασική σύγκρουση ανάμεσα στο κράτος και τις εκκλησιαστικές αρχές», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, λίγες μόνο μέρες αργότερα το πνεύμα της αντιπαράθεσης «εξορκίστηκε». «Ο κ. Φίλης είχε μία ειρηνευτική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στην οποία δεσμεύτηκε ότι δεν θα ληφθούν μονομερείς δράσεις. Οι δημοσιογράφοι άκουσαν σε συνεντεύξεις τύπου ότι η κυβέρνηση εκτιμά το ανθρωπιστικό έργο της εκκλησίας και ελπίζει σε καλή συνεργασία κράτους-εκκλησίας αναφορικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας για το δημόσιο συμφέρον. Επίσης δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η αλλαγή στη διδασκαλία των θρησκευτικών θα γίνει κατόπιν συννενόησης με την εκκλησία», αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι ο κ. Φίλης έκανε μία ακόμη επίδειξη φιλίας με την εκκλησία, δίνοντας το παρών στη χειροτόνηση ενός μητροπολίτη. 

«Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά;», διερωτάται ο αρθρογράφος και συμπληρώνει: «Ισως τίποτα από όλα αυτά δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Το κόστος είναι προφανώς υπερβολικά υψηλό για τον κ. Τσίπρα ο οποίος έχει πολλές άλλες σκοτούρες στο κεφάλι του: όχι μόνο μία συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αλλά και γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, μία κατάσταση που παραδοσιακά οδηγεί τους Έλληνες σε συσπείρωση γύρω από τη θρησκεία τους».


σχετικα αρθρα