του Τάσου Τσιφόρου 

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, με αντικείμενο το πόσες κάλπες θα στηθούν και τί ποσό θα καταβάλλουν όσοι ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων καθώς τα μέλη της θα κληθούν να αποφασίσουν μέσα σε έντονα συγκρουσιακό κλίμα. Όσα προηγήθηκαν την Παρασκευή, με τις αιχμές της πλευράς Μεϊμαράκη για το κόστος της διαδικασίας αλλά, κυρίως, τη στάση σειράς κομματικών στελεχών, τα οποία και για τους «μεϊμαρακικούς» θεωρούνται επηρεαζόμενα από τον τέως Πρόεδρο του κόμματος και υπέρ της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα, έχουν βαρύνει το κλίμα και, εάν δεν υπάρξει ένας κοινά αποδεκτός συμβιβασμός, η συνεδρίαση προοιωνίζεται εκρηκτική. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας καταστρώνουν τα προεκλογικά τους σχέδια ενώ ο νεότερος της παρέας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επιδιώκει να δώσει και τις πρώτες απαντήσεις στη δημόσια ή μη κριτική που του ασκήθηκε. 

Παρά το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις του κινούνται, ακόμη, σε επίπεδο γενικόλογων διατυπώσεων, οι προσεκτικοί παρατηρητές βλέπουν κάποιες πρώτες απαντήσεις στα μείζονα ζητήματα που ετέθησαν από τους Ευ. Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Αδωνι Γεωργιάδη. 

Ήδη από την Παρασκευή, στην Πάτρα, ο 37χρονος Περιφερειάρχης προχώρησε σε μία «διόρθωση» των θέσεών του εις ότι αφορά το ζήτημα των επενδύσεων στις Σκουριές, για τις οποίες κατά το παρελθόν ήταν αρνητικός, όπως είχε σπεύσει να σημειώσει ο κ. Γεωργιάδης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για τους άνεργους και συνεχίζει να δαιμονοποιεί τις επενδύσεις, όπως είναι τα αεροδρόμια και τα μεταλλεία στις Σκουριές Δεν μπορούν να κάνουν καμία αλλαγή. Δεν μπορούν να δώσουν καμία σύγχρονη απάντηση, μόνο αναμασάνε παρωχημένα σχήματα και ασυνάρτητες θεωρίες» επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, χωρίς πάντως να αναφερθεί και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Στις επόμενες ομιλίες, του επεδίωξε να διασκεδάσει την εικόνα ότι η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται από ισχυρά πολιτικά κέντρα εντός ΝΔ (σ.σ. δηλαδή τον κ. Αντ. Σαμαρά) αλλά και επιχειρηματίες, σημειώνοντας ότι «έχω τις πλάτες των Νεοδημοκρατών, τις πλάτες της βάσης και των απλών μελών και μόνο» ενώ για το κρίσιμο θέμα του ποιός θα ηγηθεί του κόμματος στη Βουλή, εφόσον ο ίδιος κερδίσει, σχολίασε: «Δεν μιλάμε για καμιά Δυαρχία, μιλάμε για μία ικανή ηγεσία που μπορεί να αλλάξει τις παθογένειες του κόμματος και να ξαναφέρει πίσω τους Νεοδημοκράτες». 

Η παραπάνω καταγραφή καταδεικνύει ότι, παρά την όποια ατζέντα έχει ο κάθε υποψήφιος από τον κ. Τζιτζικώστα μέχρι τον Άδωνι Γεωργιάδη και από τον Ευ. Μεϊμαράκη μέχρι τον Κυρ. Μητσοτάκη, εκ των πραγμάτων θα βρει μπροστά του και θέματα, μη αρεστά, που θα τεθούν από τους συνυποψηφίους του ή ακόμη και από τα ΜΜΕ. 

Πίσω από τις δηλώσεις κάθε πλευράς, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η οργανωτική προσπάθεια. Ο εκτελών χρέη Προέδρου κ. Ευ. Μεϊμαράκης βρέθηκε χθες στην Κοζάνη και, σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, είχε κύκλο συναντήσεων μεταξύ άλλων με τον ακραιφνή καραμανλικό κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη αλλά και με τον, με ρίζες στη Δράμα, Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ κ. Σάκη Ιωαννίδη. Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η αντιμετώπιση της ισχύος Τζιτζικώστα στη βόρεια Ελλάδα, στην οποία άλλωστε στοχεύουν και οι υπόλοιποι δύο διεκδικητές. Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης ξεκινά σήμερα την περιοδεία του από τα μεταλλεία Ολυμπιάδος (Σκουριές), όπου θα έχει συνάντηση με τους εργαζόμενους στα μεταλλεία χρυσού ενώ την επομένη θα στο Άγιο Όρος και στη συνέχεια, στην Καβάλα ενώ, χθες, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στις Καστανιές του Έβρου και πραγματοποίησε περιοδεία στο νομό. 

Η «μάχη» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που, πιθανότατα, θα συνεδριάσει πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή. Ο κ. Μεϊμαράκης, που την Πέμπτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ, έχει ήδη προαναγγείλει ότι στη συνεδρίαση της Κ.Ο. θα ζητήσει να παραστεί και να μιλήσει και ο μόνος εξωκοινοβουλευτικός διεκδικητής της ηγεσίας, με τον κ. Τζιτζικώστα να αποδέχεται. Θα είναι, συνεπώς, το πρώτο «debate» μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία και, μάλιστα, με... κοινό τους ίδιους τους βουλευτές του κόμματος.