Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Τα λάθη της προηγούμενης περιόδου όταν το κόμμα είχε αποκοπεί από την κυβέρνηση και ουσιαστικά λειτουργούσε παράλληλα με το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διορθώσει η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να στείλει στην Κουμουνδούρου και στην Πολιτική της Γραμματεία τρία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Τους Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αριστείδη Μπαλτά. 

Ο πρωθυπουργός εγκαίρως συνειδητοποίησε ότι το διάστημα που εκείνος και το επιτελείο του έτρεχαν από συνάντηση σε συνάντηση στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την διαπραγμάτευση, η Κουμουνδούρου είχε σηκώσει την δική της παντιέρα και μάλιστα μέσω του προηγούμενου γραμματέα Τάσου Κορωνάκη καλλιεργούσε εμμέσως αποστάσεις από πολλές κυβερνητικές επιλογές. 

Στο Μαξίμου εντόπισαν ως μία από τις αιτίες απόστασης κυβέρνησης και κόμματος το γεγονός ότι από την προηγούμενη Πολιτική Γραμματεία είχαν εξαιρεθεί στελέχη της κυβέρνησης, κάτι που επέτεινε τις διαφορές καθώς σε πολλές συνεδριάσεις το όργανο μιλούσε για θέματα για τα οποία δεν είχε πλήρη γνώση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ακόμη μία διορθωτική κίνηση  προτείνοντας για την θέση του νέου γραμματέα ένα μετριοπαθές πρόσωπο, τον Παναγιώτη Ρήγα που δεν προκαλεί αντιπαραθέσεις στο κόμμα. Με την εκλογή Ρήγα στον ρόλο του γραμματέα ο πρωθυπουργός κάνει άνοιγμα και στην ανανεωτική τάση της Κουμουνδούρου την Πλατφόρμα 2010 που στην περίοδο της κρίσης τον στήριξε χωρίς να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο άλλωστε διατηρεί και τις εσωκομματικές ισορροπίες σε σχέση με τους 53. Στέλεχος της Πλατφόρμας 2010, τον Κώστα Ζαχαριάδη όρισε ο Αλέξης Τσίπρας και για την θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. 

Η Κεντρική Επιτροπή κύλησε ομαλά χωρίς να υπάρχουν οι παλαιότερες αντιπαραθέσεις της πλειοψηφίας με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Μόνο μία κόντρα αναδείχθηκε ανάμεσα στους Νίκο Φίλη και Αριστείδη Μπαλτά για το περίφημο νομοσχέδιο για την παιδεία με αφορμή τροπολογία που κατατέθηκε στο όργανο. Οι δύο υπουργοί είχαν φραστική αντιπαράθεση με τον κ. Μπαλτά να εκφράζει στον διάδοχό του την απορία γιατί δεν αντιδρούσε πριν στο νομοσχέδιο και διατυπώνει ενστάσεις τώρα. Το θέμα παραπέμφθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα, συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα σε μία προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να προετοιμάσει ψυχολογικά τους βουλευτές για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και την κρισιμότητά του.