current views are: 6

12 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση13:24

«Ποτάμι»: Αλαλούμ χωρίς τέλος με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπολύει το «Ποτάμι» για το ζήτημα του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, με τον Χάρη Θεοχάρη και τον Γιώργο Μαυρωτά να καταθέτουν σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Δημοσίευση 13:24’
αρθρο-newpost

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπολύει το «Ποτάμι» για το ζήτημα του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, με τον Χάρη Θεοχάρη και τον Γιώργο Μαυρωτά να καταθέτουν σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπολύει το «Ποτάμι» για το ζήτημα του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, με τον Χάρη Θεοχάρη και τον Γιώργο Μαυρωτά να καταθέτουν σχετική ερώτηση στη Βουλή. 

«Μετά την αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους από τον κ. Μπαλτά, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Υπουργού Παιδείας, βρήκε κι άλλο ισοδύναμο για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευσηΑυτό δεν είναι άλλο από την πιθανή εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από την απαλλαγή του ΦΠΑ, καθώς όπως είπε ο κ. Υπουργός σε χθεσινή του συνέντευξή: “…άλλο ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και άλλο στα φροντιστήρια..”» τονίζει το «Ποτάμι»

«Τελικά το αλαλούμ που συνεχίζουν να προκαλούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ λόγω ιδεοληψίας και προχειρότητας, με την επιβολή με δική τους αποκλειστικά ευθύνη του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση δεν έχει τέλος. Από τη μία οι προεκλογικές τους δεσμεύσεις που απλά μετατρέπονται σε ολιγοήμερες παρατάσεις, ταυτόχρονα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αναζητά ισοδύναμα στην αντιπολίτευση και από την άλλη κυβερνητικά στελέχη όπως ο Υπουργός Παιδείας βάζει εξαιρέσεις στην εξαίρεση του ΦΠΑ. Ας αποφασίσουν τελικά τι σκοπεύουν να κάνουν διότι αυτή η κατάσταση έχει φέρει τους φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τις οικογένειες των μαθητών στο απροχώρητο» σημειώνεται.

«Το Ποτάμι συνεπές στη στάση του όλον αυτόν τον καιρό και τη δέσμευση του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη, είναι υπέρ της πλήρους κατάργησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση για αυτό και σήμερα οι Βουλευτές του Χάρης Θεοχάρης (Β’ Αθηνών) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» επισημαίνει.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: α) Τον Υπουργό Οικονομικών
β) Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

ΘΕΜΑ: «Επιβολή ΦΠΑ 23% στο σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης»

Με τους ψηφισθέντες νόμους «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.)» (Ν. 4334, ΦΕΚ 80/Α/16.07.2015) και «Συνταξιοδοτικές διατάξεις – Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» (Ν. 4336, ΦΕΚ 94/Α/14.08.2015), η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέβαλε αρχικά ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών και στη συνέχεια σε όλο το φάσμα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, και στους δύο άνωθεν νόμους τροποποιήθηκε η περίπτωση ιβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν. 2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α/07.11.2000) και κατά συνέπεια έπαψε να ισχύει η απαλλαγή ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης από ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς.

Το σκεπτικό της μέχρι τώρα εξαίρεσης του κλάδου της εκπαίδευσης από την υποχρέωση ΦΠΑ, έγκειτο στους εξής άξονες:

Τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Θ του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222/Α/12.11.2012) όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον Ν. 4111/2013 (ΦΕΚ 18/Α/25.01.2013 ) και τη με αρ. πρωτ.: 51032/ΙΑ/16-04-2013 εγκύκλιο του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την αδειοδότηση Ιδιωτικών Φορέων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στην οποία εκτός των άλλων αναφέρεται ότι παρέχουν αναγνωρισμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες και ότι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), χορηγεί άδεια για τις άνωθεν εκπαιδευτικές δομές.

Η Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με την οποία (Κεφάλαιο 2, Άρθρο 132) οι δραστηριότητες εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης παιδιών & νέων από αναγνωρισμένους για το σκοπό αυτό οργανισμούς, απαλλάσσονται του ΦΠΑ.

Το N. 2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α/07.11.2000), περίπτωση ιβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 22.

Η δραματική αύξηση του ΦΠΑ από το 0 στο 23% για το σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν αποτελεί κάποια απαίτηση των εταίρων για τη σύναψη ή εκπλήρωση της συμφωνίας, τουναντίον είναι αποκλειστική ευθύνη και επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία λόγω ιδεοληψιών, επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης.

Επειδή τυχόν διατήρηση και όχι πλήρης κατάργηση του καθεστώτος ΦΠΑ στην εκπαίδευση αναμένεται να έχει τα αντίθετα δημοσιονομικά αποτελέσματα και να οδηγήσει σε πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες και αρνητικές συνέργειες τόσο για τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς κλάδους (συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, πτώση της ζήτησης, μείωση των απολαβών των εκπαιδευτικών λειτουργών, απώλεια θέσεων εργασίας) όσο και για τα έσοδα του κράτους (απώλεια φόρων, απώλεια εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενίσχυση της παραοικονομίας και αύξηση της μαύρης-αδήλωτης εργασίας) αλλά και για την ελληνική κοινωνία ευρύτερα (οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών, άνοδο της ανεργίας).

Επειδή οι ήδη βεβαρυμένες οικονομικά ελληνικές οικογένειες δεν πρέπει να αποστερήσουν από τα παιδιά τους την πρόσβασή τους στη μόρφωση και τις παρεχόμενες διάφορες μορφές εκπαίδευσης.

Επειδή ήδη έχει ταλαιπωρηθεί τα πλείστα όσα η εκπαιδευτική κοινότητα και η ελληνική κοινωνία μέσα σε αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας που δημιούργησε η κυβέρνηση από τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα με τα ήξεις-αφήξεις καθώς και τις προεκλογικές υποσχέσεις για την κατάργηση του μέτρου του ΦΠΑ από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή απλά αρκέστηκε να αναγγείλει μια ακόμη ολιγοήμερη παράταση για το εκκρεμές ζήτημα του ΦΠΑ, δίχως να προσφέρει οριστική λύση.

Και επειδή όλους αυτούς τους 9 μήνες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, δυσλειτουργίες και αναταραχές στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης μέσω αλλεπάλληλων αναχρονιστικών νομοθετικών και μη παρεμβάσεων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Προτίθεστε τελικά να καταργήσετε το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στο σύνολο της εκπαίδευσης; Και αν ναι πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις;

2) Ποιο είναι το χαρτοφυλάκιο ισοδύναμων μέτρων το οποίο έχετε καταρτίσει έτσι ώστε να υπάρξει η ανάλογη συνεισφορά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του κράτους; Και ποια η επιμέρους ποσοτική συνεισφορά των εν λόγω ισοδύναμων μέτρων;

3) Ποιο είναι το αιτιολογικό της εξαίρεσης από το ΦΠΑ της παράδοσης κατ’ οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων, των προϋποθέσεων απαλλαγής (αθροιστική ισχύς τους) άλλα και των λοιπών εξαιρέσεων που αναφέρονται στις σχετικές ανακοινώσεις της ΓΓΔΕ;

4) Υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των δύο Υπουργείων και σύμφωνη γνώμη της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων για την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση; Και αν ναι, ποια είναι η τότε αιτιολογική έκθεση και η επιχειρηματολογία του Υπουργείου Παιδείας;

5) Υπάρχει πρόθεση να πιστοποιηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί, ανεξαρτήτως αντικειμένου, οι οποίοι παραδίδουν μαθήματα κατ’ οίκον, ώστε να μην υπάρχει σε αυτή τη δραστηριότητα αδήλωτη εργασία και φοροδιαφυγή;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χάρης Θεοχάρης – Β΄Αθηνών

Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής

 


σχετικα αρθρα