Συνεχίζει τις πιέσεις το Βερολίνο για συνεργασία Eλλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, με αφορμή την προσφυγική κρίση και την προσπάθεια καταπολέμησης των διακινητών. Ήδη, ωστόσο εκφράζεται προβληματισμός για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ τόνισε, σήμερα στη Bild «στο Αιγαίο οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν». Σχετικά με τη λύση του ζητήματος, η καγκελάριος είπε ότι «γίνεται μόνο με την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και παράλληλα να μοιράσει δίκαια τους πρόσφυγες μεταξύ των κρατών μελών. Όμως πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος και πέρα από την Ευρώπη. Οι αιτίες της μετανάστευσης μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνολική προσπάθεια».

«Στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουμε δύο κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία έχουν σύνορα που απέχουν περίπου 10 χλμ. στη θάλασσα. Και εκεί πρέπει να είναι δυνατό -και γι' αυτό εγώ τουλάχιστον θα ρίξω όλο μου το βάρος- να δημιουργήσουμε συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις» είχε πει χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ, λίγες μέρες πριν.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος, πριν από περίπου έναν μήνα, είχε καλέσει την Ελλάδα «να αναλάβει τις ευθύνες της στη φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης»«Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να συμμετάσχουν στην υποδοχή προσφύγων. Αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της Γερμανίας, αλλά όλων των κρατών-μελών. Σε αυτή την αποστολή ανήκει και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ- και η προστασία (της περιοχής) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή σήμερα δεν είναι εξασφαλισμένη», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας σε συγκέντρωση του CDU.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σήμερα το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για αναγκαιότητα μιας συντεταγμένης κατάστασης στην περιοχή του Αιγαίου, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, προκειμένου να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων. Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό μόνο εάν συνεργαστούν οι δύο χώρες.

Το σχέδιο δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ συζήτησαν στις Βρυξέλλες ένα κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δοθεί έμφαση στον «αγώνα εναντίον των διακινητών» προσφύγων και μεταναστών και ότι θα υπάρξει ενίσχυση των μέσων του τουρκικού Λιμενικού Σώματος. 

Η Άγκυρα δεσμεύεται να αυξήσει τις ναυτικές περιπολίες και τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, καθώς και να «εντείνει τη συνεργασία της με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα» και με τη συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας, καθώς και να υποδέχεται στο έδαφός της μετανάστες που πέρασαν στην Ευρώπη όπου όμως κρίθηκε πως δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο. 

Για τη συνάντηση των κυρίων Γιουνκέρ και Ερντογάν είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας την απουσία της Ελλάδας από τις διαβουλεύσεις. 

Υπογράμμισε για τις τουρκικές επιχειρήσεις ότι «η διατύπωση στο Σχέδιο είναι άκρως ανησυχητική, καθώς δεν καθορίζεται η θαλάσσια περιοχή εντός της οποίας θα δικαιούται να δρα η γειτονική χώρα. Σημειωτέον, ότι από το 2001 η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει ψηφίσει μονομερώς νόμο που ορίζει ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στο μισό Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που υπερκαλύπτει το FIR Αθηνών».