current views are: 1

12 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση17:25

Ο Ντάισελμπλουμ απαντά στο ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος – Επιμένει στο πλαφόν του 15%

Συνεχίζεται το «πινγκ πονγκ» Ευρωζώνης – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να στέλνει, αυτή τη φορά, μηνύματα προς την Ουάσινγκτον.

Δημοσίευση 17:25’
αρθρο-newpost

Συνεχίζεται το «πινγκ πονγκ» Ευρωζώνης – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να στέλνει, αυτή τη φορά, μηνύματα προς την Ουάσινγκτον.

Συνεχίζεται το «πινγκ πονγκ» Ευρωζώνης – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να στέλνει, αυτή τη φορά, μηνύματα προς την Ουάσινγκτον, επιμένοντας στο πλαφόν του 15%.

Σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα, «De Volkskrant» ο κ. Ντάισελμπλουμ, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και τις ενστάσεις του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζει ότι πρόκειται για μια «βήμα προς βήμα» διαδικασία.

«Προσπαθούμε πρώτα να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια βιωσιμότητα», αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό το σημείο έχει επιτευχθεί συμφωνία είπε, λίγες ώρες μετά το «άδειασμα» της κυρίας Λαγκάρντ.

Και προσθέτει ο πρόεδρος του Eurogroup:

Η αποπληρωμή και οι τόκοι του χρέους δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Κάτι τέτοιο ήδη προβλέπεται από το καταστατικό του ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο σενάρια, ένα “φυσιολογικό” κι ένα “ζοφερό”. Πρέπει να γίνει μια εκτίμηση για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό μπορεί να γίνει για ένα χρονικό ορίζοντα μερικών ετών. Είναι όμως αδύνατο να προβλέψει κανείς τις εξελίξεις είκοσι χρόνια αργότερα. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει η ευρωζώνη να είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μέτρα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια καταληκτική ημερομηνία, για τις διαβουλεύσεις γύρω από το θέμα του ελληνικού χρέους, ο ολλανδός ΥΠΟΙΚ απαντά ότι από πρακτικής απόψεως οι διαβουλεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζει, όμως, ότι η Ελλάδα έχει ακόμα λαμβάνειν 3 δισ. ευρώ υπό τον όρο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του προγράμματος. «Η διοίκηση των τραπεζών πρέπει να αλλάξει, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», καταλήγει ο πρόεδρος του Eurogroup.


σχετικα αρθρα