Την ανάγκη για ειρήνευση στη Συρία διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για θέμα υψίστης σημασίας.
 
Ο υπουργός συμμετέσχε σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Το συμβούλιο, υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, απασχόλησαν μεταξύ άλλων οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία και ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη:

Για την Ελλάδα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, η ειρήνευση στη Συρία είναι υψίστης σημασίας, για πολλούς λόγους, με κυριότερο την ανάγκη τερματισμού της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης και των μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών. Όλοι πρέπει να εργαστούμε για τον ίδιο στόχο: για μια βιώσιμη πολιτική λύση της συριακής κρίσης με πολυμερή διπλωματία και εμπλοκή όλων των διεθνών παραγόντων.

 «Οι Σύροι εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς εξαιτίας της μείωσης κονδυλίων για τη διατροφή των προσφύγων, αλλά και επειδή δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις συζητούμενες “ζώνες ασφαλείας” μέσα στη Συρία» κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.