current views are: 2

12 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση20:39

Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν έχει ιδιοκτήτη – Ζημιά οι απολύσεις – Αχρείαστο το τρίτο Μνημόνιο

«Μπορώ να αλλάξω ουσιαστικά τη ΝΔ» υπογράμμισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έκανε ζημιά στην τότε κυβέρνηση η πολιτική των απολύσεων.

 

Δημοσίευση 20:39’
αρθρο-newpost

«Μπορώ να αλλάξω ουσιαστικά τη ΝΔ» υπογράμμισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έκανε ζημιά στην τότε κυβέρνηση η πολιτική των απολύσεων.

 

«Μπορώ να αλλάξω ουσιαστικά τη ΝΔ» υπογράμμισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έκανε ζημιά στην τότε κυβέρνηση η πολιτική των απολύσεων, χαρακτηρίζοντας αχρείαστο το τρίτο Μνημόνιο.

«Στο υπουργείο βρέθηκα προ μίας ειλημμένης δέσμευσης στην οποία είχε προχωρήσει η τρικομματική κυβέρνηση. Οι απολύσεις δεν συνιστούν μεταρρύθμιση. Κατάφερα να ανταλλάξω με την τρόικα μελλοντικές απολύσεις με την αξιολόγηση. Και στο παρόν πρόγραμμα αλλά και γενικότερα υπάρχει δυνατότητα για εναλλακτικές πολιτικές αρκεί να είναι σοβαρές αλλά και κοστολογημένες» τόνισε, μιλώντας «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star.

«Το θέμα των καθαριστριών έκανε ζημιά στη ΝΔ. Αν έπρεπε να την ξανακάνω από την αρχή η επιλογή των οριζόντιων απολύσεων δεν θα ήταν στη δική μου ατζέντα» ανέφερε. «Τις απολύσεις δεν τις έκανα ούτε με κέφι, ούτε με την καρδιά μου. Πέρασα πολλά δύσκολα βράδια» συμπλήρωσε.

Και τόνισε ότι «η χώρα χρεοκόπησε από το Δημόσιο. Είμαι ο πρώτος που άνοιξα τη συζήτηση για αξιολόγηση στο δημόσιο και μάζεψα τις δαπάνες από 24 δισ. στα 15,5 δισ.», υπογραμμίζοντας ότι η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ότι δεν έκανε μόνο απολύσεις, αλλά και βαθιές μεταρρυθμίσεις.

«Αχρείαστο το Μνημόνιο»

«Μπήκαμε στο Μνημόνιο γιατί χρεοκοπήσαμε, δεν μπορούσαμε να δανειστούμε από τις αγορές. Το Μνημόνιο δεν ήταν προαιρετική επιλογή. Το τρίτο Μνημόνιο από τον Τσίπρα, ήταν επιλογή. Πριν απο έξι μήνες ήταν αχρείαστο» ανέφερε. Έκανε λόγο για «πολιτική απάτη» της κυβέρνησης, αφού «διαπραγματεύθηκε το Μνημόνιο που θα έσκιζε».

«Υπάρχουν πτυχές στο Μνημόνιο που θα έπρεπε πρώτοι να τις είχαμε υλοποιήσει. Υπάρχουν και άλλες με το οποίο διαφωνώ κάθετα» απάντησε ερωτηθείς σχετικά. 

Σημείωσε ότι η ΝΔ ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο για να σταθεί η χώρα. «Αν δεν το ψηφίζαμε, η χώρα θα είχε πάει στη δραχμή» τόνισε.

Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι το ασφαλιστικό έχει στρεβλώσεις, αλλά κάποιες διορθώνονται απο τις ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

«Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να μειωθεί μέχρι και 30%. Έχουμε τον υψηλοτερο ΕΝΦΙΑ στην Ευρώπη. Δεν είπα ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ» ανέφερε, προσθέτοντας ότι μια πολιτική χαμηλότερων συντελεστών μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

«Μπορώ να αλλάξω τη ΝΔ»

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «έχω το σχέδιο και τις δυνάμεις να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία. Να την ανοίξω σε νέα πρόσωπα σε νέες ιδέες και αξίες. Η ΝΔ βρίσκεται σε μια φθίνουσα τροχιά από το 2004 και μετά. Έχουμε απολέσει το 60% της δύναμής μας» ανέφερε.

«Η ΝΔ εδώ και καιρό έχει σταματήσει να παράγει εφαρμοσμένη πολιτική. Να έχει συγκεκριμένες θέσεις που να ξεφέυγουν από το πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών» είπε, μεταξύ άλλων.

«Οι προτάσεις μου ενοχλούν κάποιους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είναι σωστές. Η πολιτική της ειλικρίνειας και της ευθύτητας έχει αποτέλεσμα. Τις είχα καταθέσει τις προτάσεις σε αυτές τις εκλογές» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν τον ικανοποιεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 28% για τη ΝΔ. «Θα ήταν άδικο να περιμέναμε από τον κ. Μεϊμαράκη να κάνει θαύματα. Δεν πρόκειται να του επιρρίψω ευθύνες. Θεωρώ ότι η επιμονή στη συναίνεση με τον κ. Τσίπρα όταν ο κ. Τσίπρας δεν έδειχνε διάθεση, δεν μας έκανε καλό» ανέφερε.

«Ανοιχτή διαδικασία εκλογής» 

Προανήγγειλε αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ, ότι «θα πρέπει να αξιολογούνται όλοι», θεσμοθέτηση θητείας για τον πρόεδρο, όπως και πλήρες ασυμβίβαστο για υποψήφιους βουλευτές και δημόσιες θέσεις.

«Εάν συμμετάσχουν πολλοί ψηφοφόροι θα “χαθούν” οι κατευθυνόμενοι» είπε για τη διαδικασία εκλογής. «Η ανοιχτή διαδικασία είναι ευκαιρία να επικαιροποιηθεί το μητρώο του κόμματος» συμπλήρωσε.

Και υπογράμμισε:

Πρέπει να έρθουν να ψηφίσουν όσο περισσότεροι νεοδημοκράτες γίνεται. Η συμμετοχή στις 400.000 θα είναι πολύ ικανοποιητική. Η προσωπική μου πρόκληση είναι να πάω στους νεοδημοκράτες και να του πω σηκωθείτε το από τον καναπέ σας, ελάτε να συνδιαμορφώσετε το μέλλον της παράταξης.

Δήλωσε κεντροδεξιός, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν είναι καλό για ένα κόμμα που χωρίζεται σε μητσοτακικούς, σαμαρικούς, καραμανλικούς».

Έπειτα από τόσα χρόνια έχω πολιτική αυτονομία, ενώ είπε ότι το όνομά του έχει και πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. «Είμαι υπερήφανος για το όνομά μου, δεν θα πάρω αποστάσεις από αυτό αλλά είμαι αυτόνομος» είπε, χαρακτηρίζοντας αδικημένο πολιτικό τον πατέρα του, που έχει προσφέρει πολλά στον τόπο. «Δεν κινδυνεύει η ενότητα της ΝΔ από κανέναν, πόσο μάλλον από εμένα που είμαι στη ΝΔ από 15 ετών» σημείωσε.

Παράλληλα, είπε ότι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής τον διαβεβαίωσαν ότι θα παραμείνουν ουδέτεροι στη διαδικασία της διαδοχής.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η ΝΔ δεν έχει ιδιοκτήτη αλλά «έχει ιδιοκτήτη και μετόχους τους εκατοντάδες χιλιάδες των πολιτών που θα έρθουν να ψηφίσουν και ο καθένας έχει μια μετοχή».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «εάν θεωρήσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα με μεγαλομετόχους, μικρομετόχους και που χρειάζεται συμφωνία μετόχων μεταξύ μας για να συνεννοηθούμε, αυτό είναι ένα φεουδαρχικό κόμμα και δεν είναι η Νέα Δημοκρατία, σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη, την οποία εγώ θα ήθελα να υπηρετώ. Εάν έχουμε δώσει την εντύπωση ότι κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, εδώ είμαστε για να τα αλλάξουμε».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ένα κομμάτι του κομματικού κατεστημένου ενοχλείται από αυτά που προτείνει για το αύριο της ΝΔ.

Τι είπε για Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη, Τζιτζικώστα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σχόλιο και για τους συνυποψηφίους του στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος. «Ο Απόστολος Τζιτζικώστας πρέπει να δώσει απάντηση για το πώς θα λειτουργεί η ΝΔ στη Βουλή με τον ίδιο εκτός Κοινοβουλίου μέχρι το 2019» είπε.

«Ο Άδωνις ήταν ένας καλός υπουργός, συνεργαστήκαμε καλά, αλλά μπορώ να εκφράσω καλύτερα τη ΝΔ» ενώ πρόσθεσε ότι «ο κ. Μεϊμαράκης δεν θα έχει τη διάθεση, τη βούληση να αλλάξει τη ΝΔ όσο χρειάζεται».

Σε ερώτηση για το εάν θα αποχωρούσε εφόσον αυτός που εκλεγεί δεν τον εκφράζει, απάντησε «όχι».

«Μπορεί και να έχουμε διαφωνίες με τη Ντόρα»

«Στο πολιτικό επίπεδο ναι, μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες. Ορισμένες τολμηρές προτάσεις για την αλλαγή του κόμματος μπορεί να μην βρίσκουν σύμφωνη τη Ντόρα» είπε ερωτηθείς για τις διαφωνίες με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Αποκάλυψε ότι διαφώνησε με την κυρία Μπακογιάννη πολιτικά, όταν ίδρυσε τη Δημοκρατική Συμμαχία. «Προβληματίστηκα αλλά αποφάσισα να μείνω στη ΝΔ όταν η Ντόρα έκανε δικό της κόμμα» υπογράμμισε και είπε ότι προσβλέπει σε πιο ενεργή στήριξη της αδερφής του.

«Μίλησα πρώτα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τον νεότερο και μετά με τον πρεσβύτερο, ο οποίος υπέγραψε και την υποψηφιότητά μου. Αν δεν είχα πρώτα την ένδειξη της οικογένειάς μου δεν θα προχωρούσα» ανέφερε.

Ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα

«Το δικό μου όραμα για την ανάπτυξη βασίζεται στον ιδιωτικό τομέα και την ενδυνάμωσή του» πρόσθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ.

«Τα κόμματα έχουν μολυνθεί από τον ιό του κρατισμού. Το μόνο αντίδοτο είναι η αξιολόγηση παντού. Δεσμεύομαι για διαχωρισμό κόμματος-κράτους. Η αξιοκρατία είναι η πυξίδα μου» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «μικρότερες εκλογικές περιφέρειες θα επιτρέψουν σε περισσότερα άξια στελέχη που δεν έχουν οικονομική άνεση να διεκδικούν θέση στη Βουλή».

 


σχετικα αρθρα