της Άρτεμις Παραδείσου  

Μήνυμα προς το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα πως η Κομισιόν ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για προώθηση των μεταρρυθμίσεων κομίζει ο Πιερ Μοσκοβισί που φθάνει αύριο στην χώρα μας. 

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ έρχεται καλεσμένος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου όμως σύμφωνα με πληροφορίες προγραμμάτιζε εδώ και καιρό την επίσκεψή του με τις ευλογίες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ακριβώς για να δείξει την στήριξή του προς την κυβέρνηση στην εφαρμογή του νέου μνημονίου

Η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Πιερ Μοσκοβισί  θα γίνει το μεσημέρι ή το απόγευμα της Τετάρτης και μεταξύ άλλων οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν για τις πτυχές του νέου προγράμματος, όπως επίσης και για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ο Πιερ Μοσκοβισί έχει πει σε συνέντευξή του πως η συζήτηση για το χρέος και την αναδιάρθρωσή του του μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα γίνεται λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του πακέτου με τα προαπαιτούμενα, και ουσιαστικά αποτελεί μήνυμα προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης  αλλά και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η ΕΕ θα βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση εφόσον εκείνη εμφανιστεί αποφασισμένη και προσηλωμένη στην υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις 22 και 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα θα βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ . Και η παρουσία Ολάντ στην Ελλάδα ερμηνεύεται ως προσπάθεια παρότρυνσης του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Άλλωστε ο ρόλος του Ολάντ στο κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές ήταν καθοριστικός, κάτι που δεν κρύβει ούτε το Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες το απόγευμα συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ενημερώθηκε για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα από τους αρμόδιους υπουργούς. Οι περισσότερες γκρίνιες ακούστηκαν για τα εργασιακά. Ωστόσο κανένας βουλευτής δεν δήλωσε ότι σκέφτεται να καταψηφίσει.