της Άρτεμις Παραδείσου  

Αλώβητη εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα περάσει  το πρώτο κρας τεστ, την ερχόμενη Παρασκευή με την ψήφιση του πρώτου πακέτου μέτρων. Αν εξαιρέσει κανείς τον Ν. Νικολόπουλο και με δεδομένο ότι, όπως απέδειξε το προηγούμενο επτάμηνο, ο Π. Καμμένος ξέρει να ελέγχει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, το ενδιαφέρον στρέφεται και πάλι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Έχει όμως μεσολαβήσει μια διάσπαση, η πτώση της πρώτης κυβέρνησης της αριστεράς και κανείς, ως φαίνεται, δεν έχει όρεξη -τούτη τη στιγμή τουλάχιστον- για επανάληψη παρόμοιων φαινομένων.  Να καταψηφίσει κάποιος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πιθανό λοιπόν, αυτό όμως δεν σημαίνει όμως ότι έφυγε και η γκρίνια ή οι δικαιολογημένες, κατ’ άλλους, ενστάσεις για ορισμένα από τα προαπαιτούμενα. 

«Ένιωσα ότι ήμουν στον περασμένο Γενάρη», μας έλεγε υπουργός που συμμετείχε στη χθεσινή ενημέρωση της Κοινοβ. Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «σαν να μην έχουμε κάνει μια συμφωνία με τους δανειστές με συγκεκριμένες υποχρεώσεις».  

Στις ενστάσεις για τον ΕΝΦΙΑ επί παραδείγματι, ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι είναι μέρος της συμφωνίας και ότι τη στιγμή αυτή τίποτε δεν μπορεί να γίνει. Αντιθέτως, υποσχέθηκε διαπραγμάτευση μέχρι και την τελευταία ώρα για τα ανείσπρακτα ενοίκια -εδώ δεν αποκλείεται εντυπωσιακή κίνηση σημειωτέον-, τις 100 δόσεις, το ποινολόγιο για τους φοροδιαφεύγοντες. 

Οι παρεμβάσεις πάντως, είχαν έντονο …ταξικό χαρακτήρα, καθώς βουλευτές ζήτησαν πιο σκληρές ποινές για την υψηλή φοροδιαφυγή αλλά και το λαθρεμπόριο, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέμειναν ότι η κυβέρνηση πρέπει να μεταφέρει φορολογικά βάρη από τους φτωχούς στους έχοντες.

Μια άλλη δύσκολη στιγμή της συζήτησης στην Κοινοβ. Ομάδα ήταν όταν τέθηκε το ασφαλιστικό επί τάπητος, με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλο να υπόσχεται ότι τα θέματα που έθεσαν οι βουλευτές (ο υφυπουργός κράτησε άλλωστε αναλυτικές σημειώσεις στο μπλοκάκι του) θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό τον ερχόμενο μήνα.