current views are: 1

13 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση13:31

Την Πέμπτη το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το νέο Ασφαλιστικό

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 1.00 το μεσημέρι θα δοθεί τελικά στην δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας το πολυαναμενόμενο πόρισμα της επιτροπής σοφών για την μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό που αναμένεται να γίνει η έναρξη για θεμελιώδεις αλλαγές στα ταμεία. 

Δημοσίευση 13:31’
αρθρο-newpost

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 1.00 το μεσημέρι θα δοθεί τελικά στην δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας το πολυαναμενόμενο πόρισμα της επιτροπής σοφών για την μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό που αναμένεται να γίνει η έναρξη για θεμελιώδεις αλλαγές στα ταμεία. 

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 1.00 το μεσημέρι θα δοθεί τελικά στην δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας το πολυαναμενόμενο πόρισμα της επιτροπής σοφών για την μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, που αναμένεται να γίνει η έναρξη για θεμελιώδεις αλλαγές στα ταμεία. 
 
Η παράδοση του πορίσματος θα γίνει από την Επιτροπή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ταυτόχρονα στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων και στους διαπιστευμένους συντάκτες προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα βασικά σενάρια από τα οποία θα προκύψει το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων έχουν ως κοινό παρονομαστή τη δραστική ενοποίηση ταμείων, την εναρμόνιση εισφορών παροχών και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.
 
Όπως υπογραμμίζουν στελέχη της επιτροπής, η λύση αναζητήθηκε μεταξύ του μοντέλου που προβλέπει την αναπλήρωση μέσω της σύνταξης μέρους του μισθού – πιθανότατα κατά 50%- και πρόσθετη σύνταξη από τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, και του μοντέλου που εφαρμόζεται στη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα, με το συγκεκριμένο μοντέλο, προβλέπεται χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της φορολογίας και ενίσχυσή του με πρόσθετους πόρους, όπως οι πόροι που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας.

Οι προτάσεις της «επιτροπής σοφών», όπως προκύπτει, θα οδηγήσουν σε περικοπές συντάξεων, καθώς προκρίνεται ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού της συντάξης, γεγονός που θα φέρει μειώσεις για πολλούς ασφαλισμένους έως το 1992, οι οποίοι μπορούν ακόμη και σήμερα να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερους όρους.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η επέκταση του ενιαίου τρόπου υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης που προβλέπεται από τον νόμο 2084/1992 και στους παλαιούς ασφαλισμένους.

Με αφορμή την περίπτωση του ΕΤΕΑ, εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή προτείνουν να επανακαθοριστούν και οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, καθώς διαπιστώνεται ότι κάποιες δεν δικαιολογούνται με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Μάλιστα, η πρόταση αυτή «πατάει» τόσο στην πρόβλεψη του Μνημονίου για εναρμόνιση εισφορών – παροχών, όσο και στο θέμα της μη εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, καθώς θεωρείται ότι το τίμημα της μη περικοπής των προνομιακών επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ το πληρώνει σήμερα το σύνολο των συνταξιούχων που έχουν ενταχθεί στο υπερ-επικουρικό ταμείο, με οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κάποιες εισηγήσεις, οι περικοπές θα πρέπει να γίνουν όχι με δημοσιονομικά κριτήρια, αλλά βάσει του χρόνου ασφάλισης και των εισφορών που έχουν καταβληθεί, και με αναφορά στον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα έχει θεσπιστεί.

Κατρούγκαλος: Δεν θα δώσουμε συντάξεις φιλοδωρήματα

Σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, και σε αναμονή του πορίσματος, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είχε τονίσει ότι ”η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι δίκαιη, όχι μόνο για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και για να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα δίνει συντάξεις που δεν θα ναι συντάξεις φιλοδωρήματα».  

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε πως «μέσα σε ένα μήνα προσπαθούμε να κάνουμε ότι δεν έχει γίνει μέσα σε 40 χρόνια» και τόνισε πως «θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις, αλλά επιδιώκουμε μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο». 

 

σχετικα αρθρα