Σε αναζήτηση βηματισμού μέσα στο ευρύτερο κλίμα πολιτικών ανακατατάξεων που επικρατεί στο πολιτικό σύστημα, βρίσκονται τα κόμματα, γεγονός που απεικονίζεται ανάγλυφα από τη στάση τους στη Βουλή.

Παραδοσιακές κομματικές γραμμές που ακολουθήθηκαν με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται πως σπάνε και νέες ισορροπίες διαμορφώνονται εντός του κοινοβουλίου. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε κατά τη συζήτηση του πρώτου κύκλου των εισηγητών στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, προέταξαν τη σημασία υπερψήφισης των συζητούμενων διατάξεων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την οριστική διαφυγή από τον κίνδυνο του Grexit. Αντίθετα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, έχοντας εμφανώς εκδικητική διάθεση, άσκησαν σφοδρότατη κριτική και ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν όχι μόνο επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά και όποια άρθρα περιέχουν νέους φόρους.

«Εμείς που παραμένουμε κόμμα κοινωνικού μετασχηματισμού θα ψηφίσουμε ναι για τα σκληρά επώδυνα μέτρα που θα οδηγήσουν στη θετική αξιολόγηση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την έναρξη της συζήτηση για το χρέος», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος αφού υπενθύμισε με νόημα ότι τις εργασίες της Βουλής παρακολουθεί ολόκληρη η Ευρώπη πρόσθεσε: «Oρισμένοι απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν. Με τι ακριβώς διαφωνείτε; Τι είναι έξω από την ιδεολογία σας που δεν το αντέχετε, τι είναι έξω από τη συμφωνία του Αυγούστου; Ποιος από τους φόρους δεν περιλαμβάνονταν στο mail Χαρδούβελη και τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς;».

«Συνάδελφε δυσκολεύεστε τώρα», ρώτησε με προφανή ρητορική διάθεση ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από τη ΝΔ και πρόσθεσε: «Διαφωνούμε με τις ζαριές που παίξατε σε βάρος της χώρας, διαφωνούμε με το λογαριασμό που φέρατε. Τώρα έρχεται ο λογαριασμός! Για να δούμε λοιπόν τη κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη του τρίτου μνημονίου».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε άδικο το νομοσχέδιο, καθώς όπως είπε, φορολογεί τα ανείσπρακτα ενοίκια, επιβάλει ΕΝΦΙΑ από το πρώτο ευρώ και καταργεί το επίδομα των ανασφαλίστων υπερηλίκων.  «Καταψηφίζουμε γιατί λέμε όχι σε κάθε φορολογική επιβάρυνση στον Έλληνα φορολογούμενο», κατέληξε.

«ΟΙ ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την παράδοση να στηρίζουν τη κυβέρνηση για την οποία δίνουν μάχες, αλλά και στη προσπάθεια να μην χρεοκοπήσει η χώρα, θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής που επιδέχεται πολλές βελτιώσεις. Θα βρούμε όμως τον τρόπο να είμαστε κοινωνικά δίκαιοι και ευαίσθητοι», είπε κατά την εισήγησή του ο Δημήτρης Καμμένος, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του κόμματός του.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουτσούκος, είπε πως το νομοσχέδιο αποτελεί διάψευση της προεκλογική ρητορείας της κυβέρνησης περί σκληρής διαπραγμάτευσης. Σημείωσε, ότι τελικά έγινε παράδοση άνευ όρων της χώρας, ενώ ο Χάρης Θεοχάρης, πρόσθεσε: «Καλώς ήρθατε κ. συνάδελφοι στη πραγματικότητα».

Ο εισηγητής του Ποταμιού κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι καταργεί με ένα νομοσχέδιο ότι έκανε τους προηγούμενους 8 μήνες και πρόσθεσε: «Κάνετε ψηφοκλοπή! Σκοτώνετε κάθε διάταξη που έφερε ο κ. Στρατούλης! Αυτός ο νόμος είναι στρατουλοκτόνος! Είναι φοβερό! Υπάρχει κάποιο προσωπικό πρόβλημα; Είστε κοινωνικά και κοινωνικά ανάλγητοι!».

Πάντως το μικρότερο πρόβλημα… γραμμής είχε για ακόμα μια φορά το ΚΚΕ, το οποίο δια του κ. Καραθανασόπουλου, κάλεσε τη κυβέρνηση να φέρει ως ισοδύναμο τη φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, προειδοποιώντας ότι οι συζητούμενες ρυθμίσεις προετοιμάζουν τη κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων. Τέλος ο κ. Γεωργιάδης από τη ΕΚ, δήλωσε πως στο κόμμα του δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι στο έγκλημα που πάτε να κάνετε», ενώ ο κ. Παναγιώταρος από τη Χ.Α. αναφώνησε: «Kαλώς ήρθατε στη Τουρκοκρατία».