Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος

Ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν τίθεται θέμα ποινικής παραγραφής της λίστας Λαγκάρντ. «Η λίστα είναι ένας κατάλογος μέσω του οποίου μπορούμε να εντοπίσουμε εγκλήματα. Και η παραγραφή του κάθε εγκλήματος είναι διαφορετική, ανάλογα με την περίπτωση. Για τις περιπτώσεις με μεγάλα ποσά, η παραγραφή είναι ακόμη πιο μακριά, καθώς έχουμε να κάνουμε με κακουργήματα. Επομένως δεν τίθεται θέμα ενιαίας παραγραφής της λίστας Λαγκάρντ» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Παρασκευόπουλος εμφανίστηκε ανοιχτός σε βελτιωτικές προτάσεις και σημείωσε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, «είναι σε γενικές γραμμές ελαφρότερες από την ισχύουσα νομοθεσία».

«Το παρόν νομοσχέδιο βοηθά στην εφαρμογή των ρυθμίσεων και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή, κάνοντας λόγο για διαχρονικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και δίκαια.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές, έγινε προσπάθεια να υπάρξει αντιρρόπηση στο σύστημα, ώστε από τη μια να είναι αυστηρές οι ποινές για τους μεγάλους φοροφυγάδες και από την άλλη, όσοι κάνουν μικρές φορολογικές παραβάσεις, να τιμωρούνται με διοικητικές κυρώσεις.

«Με το παρόν νομοσχέδιο, προσδιορίζεται το ύψος του ποσού της φορολογικής παράβασης που θεωρείται πλημμέλημα ή κακούργημα και αποσαφηνίζονται στο πολίτη τα εγκλήματα για τα οποία οδηγείται σε ποινικό δικαστήριο ή του επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις», ανέφερε.