current views are: 3

14 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση03:53

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και οι… αριστερές σέχτες

Παραμονή του 15Αύγουστου, στη Βουλή, εγκρίθηκε η συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας, παρά τις πολλές διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησαν την κυβερνητική πλειοψηφία στην απώλεια του ορίου των 120 βουλευτών.

Δημοσίευση 03:53’
αρθρο-newpost

Παραμονή του 15Αύγουστου, στη Βουλή, εγκρίθηκε η συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας, παρά τις πολλές διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησαν την κυβερνητική πλειοψηφία στην απώλεια του ορίου των 120 βουλευτών.

Παραμονή του 15Αύγουστου, στη Βουλή, εγκρίθηκε η συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας, παρά τις πολλές διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησαν την κυβερνητική πλειοψηφία στην απώλεια του ορίου των 120 βουλευτών. Η ψήφιση της συμφωνίας έγινε εφικτή καθώς μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης ψήφισε «ναι» επί του σχετικού νομοσχεδίου, ανεβάζοντας στους 222 τον αριθμό των βουλευτών που υπερψήφισαν. Από τη διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ εξήλθε πληγωμένος: 32 βουλευτές του καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», ενώ ένας βουλευτής ήταν απών. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο επιχειρηματολόγησαν λέγοντας ότι με τη στάση τους κράτησαν τη χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία. Το πακέτο διάσωσης- βλέπετε, πέρασε με τις δικές τους ψήφους. Τις οποίες- αξίζει να σημειωθεί ότι- τις έδωσαν χωρίς όρους. Σαν να υπέγραψαν λευκή επιταγή- ένα πράμα.  

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, έχοντας απέναντί του και ένα νέο κόμμα, κομμάτι του δικού του κόμματος που διασπάστηκε. Οι πολίτες, δεν επιβράβευσαν ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμπιστεύτηκε και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα.  

Οι δεύτερες σκέψεις που έγιναν, οδήγησαν την αντιπολίτευση στην εκτίμηση ότι η «παράδοση άνευ όρων» δεν της βγήκε σε καλό. Αντιθέτως φούσκωσε τα εκλογικά πανιά του ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε άρχισε η διαφοροποίηση.  

Σήμερα, η αντιπολίτευση, λίγες ώρες πριν την ψήφιση των προαπαιτούμενων δηλώνει ότι θα τα καταψηφίσει. Χωρίς να καταθέσει δικές της προτάσεις. Διαφορετικές και κοστολογημένες. Να καταψηφίσει, πρωτίστως για να δείξει ότι το 3ο Μνημόνιο ανήκει αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, τον Τσίπρα και τον Καμμένο.  

Στελέχη και των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκφράζουν προβληματισμό για τη στάση αυτή. Θεωρούν ότι είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Λευκή επιταγή το καλοκαίρι, παντελής άρνηση το φθινόπωρο. Λες και δεν υπάρχει και η μέση οδός. Των δημιουργικών προτάσεων και της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Της συμφωνίας υπό όρους ή της διαφωνίας όταν οι προτάσεις σου δεν γίνονται δεκτές. Της στάσης που κάνει τα σοβαρά κόμματα να ξεχωρίζουν από τις… αριστερές σέχτες.  

Οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι γονείς των μαθητών που μετέχουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι άτυχοι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα εκτιμούσαν- πιστεύουμε- το κόμμα της αντιπολίτευσης που θα κατέθετε προτάσεις για να ελαφρύνουν τα βάρη τα οποία επωμίζονται. Και αν η ΝΔ έχει την ισχνή δικαιολογία ότι βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τι δικαιολογία έχουν; 

 

 

 


σχετικα αρθρα