του Τάσου Τσιφόρου

Οι σκηνές ροκ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να... εισβάλει στη συνεδρίαση και να καταγγέλλει του Κ. Τσιμάρα και Ανδ. Παπαμιμίκο για μεθοδεύσεις ως προς την ανάθεση του έργου μηχανογράφησης των εσωκομματικών εκλογών πυροδότησαν κύκλο αντιπαράθεσης αλλά και σεναρίων για το μέλλον της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. 

Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας αντέδρασαν με ένταση σε όσα έγιναν, ο διευθυντής του κόμματος Κ. Τσιμάρας είναι έτοιμος να υποβάλλει... μήνυση στον Πρόεδρο της Ν.Δ. ενώ ο Ανδ. Παπαμιμίκος επιδιώκει να μην δώσει λαβή για οποιαδήποτε εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω εμπλοκή της διαδικασίας. Οι υπαινιγμοί Μεϊμαράκη, για σχέδιο απευθείας ανάθεσης του έργου και για «παράθυρα» λαθροχειρίας στην εκλογική διαδικασία αφήνουν βαρύ το στίγμα τους στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, παράλληλα, καθιστούν κρίσιμες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες καθώς ουδείς πλέον μπορεί να είναι βέβαιος ότι η Ν.Δ. θα φτάσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία και, κυρίως, με ενότητα στην κάλπη. 

Ως προς τις φήμες που κυκλοφόρησαν, αυτές αφορούσαν δύο εκδοχές: είτε την αναβολή/ματαίωση της διαδικασίας, είτε τη δημιουργία των συνθηκών που θα επέτρεπαν την αποχώρηση του κ. Μεϊμαράκη από την κούρσα. Οι συνεργάτες του αλλά και ο ίδιος ο Ευ. Μεϊμαράκης σε συνομιλητές του απορρίπτουν και τα δύο. Ακόμη και μετά τη χθεσινή ρήξη, χρόνος για την ανάθεση του έργου και την προετοιμασία των εκλογών υπάρχει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου. Αρκεί, βέβαια, μέχρι τότε να μην έχει υπάρξει και νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Ως προς την «παραίτηση» Μεϊμαράκη από την κούρσα, ο Πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται βέβαιος ότι όχι μόνον θα κατέβει αλλά θα κερδίσει και από τον πρώτο γύρο!
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα «γαλλικά» Μεϊμαράκη δεν είχαν άλλο στόχο από το να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ισχύος στο εσωτερικό του κόμματος και στους μηχανισμούς των άλλων διεκδικητών. Και έτσι, όμως, η Ν.Δ. εξέρχεται τραυματισμένη, έστω κι αν ο κ. Μεϊμαράκης επιμένει ότι με την παρέμβασή του αποκατέστησε τη νομιμότητα της διαδικασίας και, τελικά, προστάτευσε την εικόνα του κόμματος. 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι μετά τον κομματικό εμφύλιο, ο κ. Μεϊμαράκης είχε κύκλο επαφών με τους συνυποψηφίου του και, φυσικά, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, προς την υποψηφιότητα του οποίου άλλωστε ασκείται το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης, άμεσα ή έμμεσα, από την προεδρική φρουρά.

Στη συνομιλία, λοιπόν, Μεϊμαράκη – Τζιτζικώστα επιβεβαιώθηκε ότι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα δώσει το παρών στην αποψινή (18:00) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στη Βουλή. Μία συνεδρίαση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και θα είναι κλειστή για τα ΜΜΕ. Κι αυτό, διότι, η αποψινή συνεδρίαση θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την κοινή παρουσία των τεσσάρων υποψηφίων για την Προεδρία, με ατζέντα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της κυβέρνησης. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης είναι, προφανές, ότι θα ζητήσουν να τοποθετηθούν ενώ έτοιμος να παρέμβει στη συζήτηση θα πάει στη Βουλή και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το περίεργο, ωστόσο, είναι ότι μέχρι και αργά χθες βράδυ παρέμενε ασαφές εάν ο κ. Μεϊμαράκης θα... μιλούσε στην Κ.Ο. Ο ίδιος, τόσο στις επικοινωνίες του με τους άλλους τρεις διεκδικητές, όσο και σε συνομιλητές του εμφανιζόταν απρόθυμος να μιλήσει ιδιαιτέρως στην Κ.Ο. «Υπάρχει ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, υπάρχει και ο εισηγητής του νομοσχεδίου, ο Μεϊμαράκης έχει ήδη ταχθεί υπέρ του “όχι” στο νομοσχέδιο, οπότε δεν έχει λόγο να μιλήσει» εξηγούσαν συνομιλητές του Προέδρου της Ν.Δ. Το σενάριο μοιάζει πάντως παράδοξο καθώς προβλέπει ότι ο έμπειρος Μεϊμαράκης όχι μόνον θα παραχωρήσει ένα κοινοβουλευτικό βήμα, που δεν το δικαιούται, στον Απ. Τζιτζικώστα αλλά και ότι ο ίδιος, αν και Πρόεδρος, θα προτιμήσει να μην μιλήσει.