Στη συνέντευξή του στα «Νέα» ο Πιερ Μοσκοβισί ζητεί από τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου που ψήφισαν το Μνημόνιο να επικυρώσουν με την ψήφο τους τα προαπαιτούμενα ως μια συνέχεια των δεσμεύσεων του περασμένου Αυγούστου.

Ο επίτροπος επί των Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι εφόσον κλείσει με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στη βάση της αναζήτησης μιας διαδικασίας ελάφρυνσης της χώρας από το άχθος του.

Σχετικά με την επίσκεψή του στην Αθήνα, τόνισε ότι «Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιώ στην Αθήνα μετά τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Θα συναντήσω τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Τσακαλώτο και Σταθάκη καθώς και παράγοντες της οικονομικής ζωής της χώρας. Στόχος της επίσκεψης αυτής είναι να προετοιμάσουμε το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Είναι αλήθεια ότι το κλίμα μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουλίου έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το νέο πρόγραμμα έχει πλέον μπει σε τροχιά. Η ποιότητα της συνεργασίας μας έχει πλέον βελτιωθεί σημαντικά και αυτό μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία αλλά και με εμπιστοσύνη».

Νομίζω ότι το μήνυμα που βγήκε από τις πρόσφατες εκλογές είναι ότι το 80% των ελλήνων ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ των κομμάτων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας του Αυγούστου. Βασιζόμαστε σε αυτήν την ευρεία πλειοψηφία για να επικυρώσουμε και να νομιμοποιήσουμε τη δουλειά που έχουμε κάνει από κοινού. Γνωρίζω πώς γίνεται η πολιτική και δεν θέλω να εμπλακώ σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας. Εύχομαι όμως να υπάρξει μια συνέχεια στις δεσμεύσεις και μια ευρεία στήριξη σε πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε μαζί. Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.

 

Σχετικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι «Ζητάμε πάντως να υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες στις οποίες έχει υπάρξει συμφωνία και αναμένουμε να ψηφιστούν νέες διαρθρωτικές αλλαγές. Κάτι που ασφαλώς θα επιτρέψει την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που προβλέπει για αυτό το διάστημα το πρόγραμμα. Οταν συμβούν αυτά και κλείσει με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση θα μπορέσουμε να εισέλθουμε σε συζητήσεις για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Αυτό που τώρα προέχει είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ως προς το ζήτημα του χρέους, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει καμία βούληση στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης να γίνει ονομαστικό κούρεμα. Με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να αναζητηθεί μια διαδικασία ελάφρυνσης της Ελλάδας από το άχθος του χρέους.