Στοχευμένες παρεμβάσεις στο πολυνομοσχέδιο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν από την ψήφισή του.  

Όπως είπε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στο Ακραίως στον ΣΚΑΙ και στους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο, «η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης θα είναι διαρκής».

Στο κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνονται πως πολλές από τις διατάξεις είναι άδικες και χωρίς λογική και δίνουν μάχη έως την ύστατη ώρα να βρεθούν ισοδύναμα ώστε να αποφευχθούν οι αδικίες αυτές.

«Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για να αρθούν οι αδικίες του πολυνομοσχεδίου είναι συνεχείς», τόνισε η κ. Γεροβασίλη ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε το πρωί στον ANT1 πως «δεν είμαστε ευτυχισμένοι για την φορολογική πολιτική που ακολουθούμε».

«Είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε ορισμένες φορολογικές ρυθμίσεις. Έχουμε να υλοποιήσουμε έναν νόμο, τον 4336, να ανακεφαλαιώσουμε τις τράπεζες για να έχουμε χρηματοδότηση», είπε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε πως «πολλά μέτρα από τα οποία είναι μπροστά μας, είναι μέτρα αναγκαστικά. Δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης».

Τι θα γίνει με τα ενοίκια

Πάντως η κ. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε πως προς το παρών τα ανείσπρακτα ενοίκια θα πάψουν να εκχωρούνται στο δημόσιο και να απαλλάσσονται από τη φορολογία. «Είναι ένα μέτρο που δεν είναι λογικό και δεν είναι δίκαιο», συμπλήρωσε.

Τα ενοίκια από το 2016 θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και όχι αυτοτελώς. Το μέτρο αυτό ίσχυε και παλαιότερα με σημαντική συμβολή στις εισπράξεις του δημοσίου.

Μετά από διαβουλεύσεις με τους δανειστές που θεωρούν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης η κυβέρνηση προχωρεί στην επαναφορά του. Να σημειωθεί από το 2013 και μετά τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται ξεχωριστά και με διαφορετική κλίμακα  από αυτή που ισχύει για μισθούς και συντάξεις.

Όμως, με βάση τους νέους σχεδιασμούς  από το 2016 η φορολογική κλίμακα θα είναι ενιαία, ενώ θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα άρα και περισσότερα φορολογικά κλιμάκια έτσι ώστε τα φορολογικά βάρη να διαχέονται στα μεγαλύτερα εισοδήματα