Σε αυστηρή προειδοποίηση πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το ασφαλιστικό θα καταρρεύσει έως το 2030, προχώρησε ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του επίμαχου πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές, ο Τάσος Πετρόπουλος αναγνώρισε τα τεράστια προβλήματα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ωστόσο διευκρίνισε πως το ποσό των 392 ευρώ για την κατώτατη σύνταξη δεν αφορά όλους τους ασφαλισμένους. Όπως είπε, η «παρεξήγηση» αυτή προέκυψε από ένα λάθος στην εγκύκλιο του προηγούμενου υφυπουργού κ. Χαϊκάλη.

«Η κατώτερη σύνταξη των 392 ευρώ είναι για τους πρωτοασφαλισμένους μετά το 2011. Για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν το 2011 παραμένει η σύνταξη των 420 ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου θα επανεξεταστεί η διάταξη για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από μηχανικούς και δικηγόρους έως και δύο κατηγορίες χαμηλότερα. Ο υφυπουργός τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα προνοιακής στήριξης για τους χωρίς σύνταξη παλιννοστούντες ομογενείς.

Όσον αφορά την δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι θα εξεταστεί στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα έλθει το Νοέμβριο, σημειώνοντας ότι τότε θα μπορεί να γίνει και «διασύνδεση» του μέτρου με τα έσοδα. «Όπως βλέπετε, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κάθε ώρα, ακόμη και αυτή την στιγμή», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις ποινικές διώξεις για ασφαλιστικές εισφορές ο υφυπουργός Εργασίας επεσήμανε πως «η μόνη ποινική κύρωση είναι για οφειλές στο ΙΚΑ. Καταργήσαμε τις ποινικές διώξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες».