current views are: 2

14 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση13:50

Αλαλούμ στη Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ – Άγρια κόντρα Κουτσούκου με Μαντά

Σύγχυση επικράτησε στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενο, καθώς, οι αναφορές στο περιθώριο παραγραφής τυχών φορολογικών αδικημάτων από τη λίστα Λαγκάρντ, πυροδότησε οξύτατες αντιδράσεις.

Δημοσίευση 13:50’
αρθρο-newpost

Σύγχυση επικράτησε στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενο, καθώς, οι αναφορές στο περιθώριο παραγραφής τυχών φορολογικών αδικημάτων από τη λίστα Λαγκάρντ, πυροδότησε οξύτατες αντιδράσεις.

Σύγχυση επικράτησε στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, καθώς, οι αναφορές στο περιθώριο παραγραφής τυχών φορολογικών αδικημάτων από τη λίστα Λαγκάρντ, πυροδότησε οξύτατες αντιδράσεις.

Αφορμή για να αρχίσει ο… σαματάς αποτέλεσε η αρχική διατύπωση του κ. Αλεξιάδη για τη δυνατότητα παράτασης φορολογικού ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ, με την οποία έδωσε την αίσθηση ότι περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία, μπορεί να παραγραφούν.

«Με τις υπόλοιπες υποθέσεις τι γίνεται;», αναρωτήθηκε ο Γιάννης Βρούτσης από τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «μείζον πολιτικό θέμα».  

«Από τις προγραμματικές δηλώσεις ήμουν σαφής. Επειδή υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, η κυβέρνηση έχει τη πολιτική βούληση να παρατείνει τη παραγραφή κατά ένα έτος», απάντησε ο κ. Αλεξιάδης και σημείωσε ότι θα αφορά σε υποθέσεις που υπάρχει εισαγγελική έρευνα και εντολή ελέγχου μέχρι τις 31-12-2015.

Στο σημείο εκείνο το λόγο πήρε ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι υπάρχει μείζον θέμα. «Με βάση το πίνακα των προγραμματικών δηλώσεων, οι υποθέσεις αφορούν 481 άτομα από το σύνολο των 2062. Είναι 1581 υποθέσεις που θα παραγραφούν; Αυτό μας είπατε;», αναρωτήθηκε.

«Θα πρέπει να ντρέπεστε», απάντησε ο Χρήστος Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίδραση που προκάλεσε την έκρηξη του κ. Κουτσούκου.

«Κύριε Μαντά μαζέψου! Τι κατάλαβες, έτσι όπως τα έχετε κάνει; Που είσαι γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας που καλύπτει τα πόθεν έσχες των υπουργών», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Μου είπε να ντρέπομαι! Σε μένα μίλησε με αυτό τον τρόπο;», αναρωτήθηκε ρητορικά.

«Εμείς το ανοίξαμε το θέμα! Από το 2010 μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 που δόθηκε στο ΣΔΟΕ η λίστα, και τέλειωσε το συννεφάκι για το αν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, περιμένω μια απάντηση του ΠΑΣΟΚ», απάντησε ο κ. Αλεξιάδης και εξήγησε με περισσότερη ακρίβεια αυτή τη φορά:

Η φορολογική διοίκηση έχει δικαίωμα να την ελέγξει τη λίστα μέχρι το τέλος του χρόνου. Και οι 2062 περιπτώσεις είναι υπό έλεγχο! Όλες.

Πάντως το θέμα έκλεισε με τον κ. Μαντά να ζητάει συγγνώμη από τον συνάδελφό του για τον τρόπο με τον οποίο του απευθύνθηκε, υπογραμμίζοντας όμως πως «είμαστε αρκετά υποψιασμένοι όλοι μας στο θέμα αυτό και η κακή μου αντίδραση είχε το εξής περιεχόμενο: δεν είναι δυνατόν να μας εγκαλούν για ένα ζήτημα το οποίο φέρουν τεράστια ευθύνη που τη κρύβανε τόσα χρόνια!».


σχετικα αρθρα