current views are: 3

14 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση17:03

Θέμα ελληνοτουρκικής ναυτικής συνεργασίας στο Αιγαίο θέτει ο Γιουνκέρ

Μπορεί το Βερολίνο να έριξε τους τόνους για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο Αιγαίο, η Κομισιόν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επαναφέρει.

Δημοσίευση 17:03’
αρθρο-newpost

Μπορεί το Βερολίνο να έριξε τους τόνους για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο Αιγαίο, η Κομισιόν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επαναφέρει.

Μπορεί το Βερολίνο να έριξε τους τόνους για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο Αιγαίο, η Κομισιόν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επαναφέρει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των προσφύγων στην Ευρώπη.

Ο κ. Γιουνκέρ άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις. Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις. «Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων» τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε χθες ότι ουδέποτε έθεσε η Επιτροπή θέμα κοινών περιπολιών. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, στο σχέδιο δράσης συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και πως στο προσφυγικό ζήτημα χρειάζεται η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας.

To Bερολίνο επέμεινε σήμερα στα περί «συντεταγμένης κατάστασης» στο Αιγαίο. «Χρειαζόμαστε μια συντεταγμένη κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο», επανέλαβε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην ανάγκη να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων.

Η γερμανική κυβέρνηση ήταν πιο προσεκτική στις τοποθετήσεις της, αφού χθες είχε προηγηθεί και η αυστηρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών«Η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας.

 

 

 


σχετικα αρθρα