current views are: 1

15 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση07:01

Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για τα έργα που παρουσιάζουν καθυστέρηση

ιευρυμένη σύσκεψη, παρουσία του υπουργού Π. Κουρουμπλή, πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών​ και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή Περιφερειαρχών και εκπροσώπων των Περιφερειών της χώρας. 

Δημοσίευση 07:01’
αρθρο-newpost

ιευρυμένη σύσκεψη, παρουσία του υπουργού Π. Κουρουμπλή, πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών​ και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή Περιφερειαρχών και εκπροσώπων των Περιφερειών της χώρας. 

Διευρυμένη σύσκεψη, παρουσία του υπουργού Π. Κουρουμπλή, πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή Περιφερειαρχών και εκπροσώπων των Περιφερειών της χώρας.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των επικεφαλής των Περιφερειών για τις κυβερνητικές πολιτικές ενίσχυσης ρευστότητας και πληρωμής όλων των οικονομικών υποχρεώσεων σε έργα που παρουσίαζαν μεγάλη καθυστέρηση.

Τους δύο κεντρικούς άξονες της ενημέρωσης, αποτέλεσαν το κλείσιμο του παλαιού ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013 και το πώς θα καταστεί δυνατή ολόκληρη η απορρόφηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ κατά την περίοδο 2014-2020. Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης παρά τις καθυστερήσεις πληρωμών του καλοκαιριού, διοχετεύτηκε 1 δισ. ευρώ κατά το προηγούμενο δίμηνο καλύπτοντας το 80% των πληρωμών που εκκρεμούσαν.

Ο κ. Χαρίτσης έθεσε για άλλη μια φορά τον στόχο της παροχής άμεσης ρευστότητας μέχρι τέλος του έτους με ποσό ύψους που ξεπερνάει τα 4 δισ. Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πέτυχε την ευνοϊκή ρύθμιση που πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορούσε σε εμπροσθοβαρή και άμεση αποδέσμευση 2 δισ. ευρώ για την υλοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013, ενώ ανήγγειλε την υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ 20014-2020 με προτεραιότητα να δημιουργηθεί νέα επιχειρηματική πραγματικότητα και προοπτική στη χώρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συσταθεί μια επιτροπή του υπουργείου και με συμμετοχή της ΕΝΠΕ, για την άμεση αντιμετώπιση τρεχόντων ζητημάτων, ενώ επανέλαβε την εξαγγελία του για επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη.

Επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη για κατά τόπους και κατά περίπτωση εξειδίκευση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που θα ενσωματώνει τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα της κάθε Περιφέρειας. Τέλος ζήτησε να υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στον αρμόδιο υφυπουργό και τους Περιφερειάρχες προκειμένου να ξεμπλοκάρονται άμεσα εκκρεμότητες.


σχετικα αρθρα