«Δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε στις προσπάθειές μας στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, στη βάση εθνικής ίδιας ευθύνης και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στις χώρες που πλήττονται από την κρίση», δήλωσε η 'Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες που η κατάσταση στην Ελλάδα μας κρατούσε όλους υπ' ατμόν και χαρακτήριζε καθημερινά τους τίτλους. Εν τω μεταξύ, αυτό φαίνεται να έχει περάσει, εδώ και ‘αιωνιότητες'. Παραταύτα δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε στις προσπάθειές μας στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, στη βάση εθνικής ίδιας ευθύνης και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση», δήλωσε.

 Δεν είναι αποδεκτό η περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να ελέγχεται από τους διακινητές προσφύγων

«Δεν επιτρέπεται επίσης να χαλαρώσουμε - δεν έχουμε επ' ουδενί φθάσει στο τέλος - στην αποκατάσταση των δομικών σφαλμάτων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την βελτίωση και την εντατικοποίηση του οικονομικού συντονισμού. Διότι το κοινό νόμισμα είναι, όσο καμμία άλλη απόφαση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης, αντιπροσωπευτικό του πώς και πόσο δυνατά μπορούμε να επιβάλουμε παγκοσμίως τις αξίες και τα συμφέροντά μας. Και αυτό κυρίως σε μια εποχή σοβαρών, σοβαρότατων προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας», δήλωσε η καγκελάριος.

«Δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, να ελέγχεται αυτή τη στιγμή από τους διακινητές» προσφύγων, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και παρέπεμψε στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά τόσο την φύλαξη των συνόρων, και την στήριξη της Τουρκίας στην φροντίδα των προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι στο έδαφός της. Σημείωσε δε ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων δεν λειτουργεί, ενώ κάλεσε όλες τις χώρες να συμμετάσχουν στην ενίσχυση της FRONTEX και χαρακτήρισε την μέχρι τώρα ανταπόκριση «απογοητευτική». Επιπλέον, χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση «ιστορική δοκιμασία» για την Ευρώπη.

«Χωρίς αμφιβολία, ρόλο κλειδί σε αυτή την κατάσταση έχει η Τουρκία, διότι με δύο εκατομμύρια πρόσφυγες σηκώνει αυτή τη στιγμή το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών από την Συρία. Οι περισσότεροι πρόσφυγες στην Ευρώπη ταξιδεύουν μέσω Τουρκίας. Δεν θα μπορέσουμε να βάλουμε τάξη στην ροή και να την ανακόψουμε, αν δεν συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αυτό περιλαμβάνει ότι θα στηρίξουμε καλύτερα την Τουρκία στην φροντίδα των προσφύγων και στην ανθρωπιστική βοήθεια. Και επίσης ότι θα συνεργαστούμε στην φύλαξη των συνόρων και στην αντιμετώπιση των διακινητών. Δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, αυτή τη στιγμή να ελέγχεται από τους διακινητές. Για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο δράσης το οποίο πρέπει τώρα να συμφωνήσουμε γρήγορα με την Τουρκία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψή της στην 'Αγκυρα, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε κατανόηση για τις ανησυχίες σχετικώς με το εάν η Ευρώπη «θα καταφέρει στις διαβουλεύσεις με την Τουρκία όχι μόνο να εκφράσει επίκαιρα ενδιαφέροντα στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, αλλά και να διατηρήσει τις αξίες της», αλλά διευκρίνισε: «Με την Τουρκία διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ισχύει ότι ‘Pacta sunt servanda', οι συμφωνίες τηρούνται και οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία διεξάγονται με ανοιχτό το αποτέλεσμά τους.