ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Δεν τίθεται θέμα κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο

Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2015, 11:21 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2015, 13:23
Κοτζιάς: Δεν τίθεται θέμα κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο
Facebook Twitter Whatsapp

Απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha», ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε:

Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Όταν η ελληνική πλευρά εξηγεί στους Ευρωπαίους ότι «οι κοινές περιπολίες είναι απαράδεκτες, αλλά η απόρριψή τους δεν σημαίνει απόρριψη της ανάγκης συνεργασιας και συντονισμού για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ρευμάτων, συμφωνούν και το καταλαβαίνουν», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι «ούτε έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα επίσημα στην Ελλάδα ούτε κανείς μάς άσκησε πίεση για αυτό, ούτε θα μπορούσε να μας ασκήσει και να γίνει από εμάς αποδεκτό».

«Μερικοί» εξήγησε «είναι λίγο μακριά από την περιοχή μας και δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς το πρόβλημα. Εμείς θέλουμε τη συνεργασία με την Τουρκία, αλλά η συνεργασία αυτή μπορεί να γίνει από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο επίπεδο» επισημαίνοντας ότι στις συζητήσεις που είχε τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και ο ίδιος με τον κ. Σινιρλίογλου, στον ΟΗΕ, συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας γύρω από αυτό το θέμα.

«Κάποιοι» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς «διατύπωσαν τη λέξη "κοινές περιπολίες"». Ο υπουργός, εξηγώντας τους τι θα σήμαινε αυτό για την Ελλάδα τούς τόνισε:

Στην πραγματικότητα, αν θέλετε να αποτρέψουμε να έρχονται πρόσφυγες στην Ελλάδα, θα πρέπει να κλείσουμε ή τα τουρκικά παράλια- που δεν θα συμφωνήσει η Τουρκία- ή να δημιουργηθούν σταθμοί μετεγκατάστασης στην ίδια την Τουρκία. Όπως τους καταγράφουμε εμείς στη Μυτηλήνη ή σε ορισμένα ακόμα νησιά και πηγαίνουν στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να καταγράφονται στο ίδιο το τουρκικό έφαφος και από εκεί να πηγαίνουν απευθείας στην Ευρώπη» γεγονός που θα είχε σαν αποτέλεσμα και καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών κυμάτων αλλά και δυνατότητα να μην διακινδυνεύουν οι άνθρωποι τη ζωή τους.

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε, επίσης, ότι στη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τα τέσσερα σημεία που διατύπωσε προς αυτήν, η Άνγκελα Μέρκελ όχι μόνο κατανόησε αλλά και συμφώνησε.

Την Τετάρτη, ο κ. Γιουνκέρ είπε, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των προσφύγων στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Γιουνκέρ προχώρησε μάλιστα περισσότερο λέγοντας ότι για τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρεγίπ Ερντογάν, η 'Αγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορηματική άρνηση της Ελλάδας να εξετάσει το ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, είχε επισημανθεί ήδη προχθές από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κούτρα με μεγάλη σαφήνεια.