του Ορέστη Αποστολόπουλου 

Οι εκλογές δεν έφεραν τα ανάλογα αποτελέσματα για το Ποτάμι. Για την ακρίβεια τα πράγματα πολύ άσχημα για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Πολλοί αναλυτές ήδη από το καλοκαίρι είχαν επισημάνει πως η πρόταση του κ. Θεοδωράκη προς τον Αλέξη Τσίπρα για την υπογραφή της όποιας συμφωνίας δεν ήταν ορθή. Από το Ποτάμι τότε έλεγαν πως δικαιώθηκαν ,όταν τελικά ήρθε η συμφωνία. Όμως τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν πως το Ποτάμι είχε κρίση στρατηγικής και προσανατολισμού.

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έχει πλούτο στελεχών από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες ωστόσο αυτό φαίνεται πως δε λειτουργεί υπέρ του κόμματος αλλά εναντίον . Είχαν πολλοί επισημάνει πως είναι δυνατό σε ένα κόμμα να συστεγάζονται στελέχη από την Αριστερά, τη σοδιάλδημοκρατία και ταυτόχρονα στελέχη που υπερασπίζονται το νεοφιλελευθερισμό. Τελικά όλο αυτό λειτούργησε επίσης βάρος του Ποταμιού. 

Παράλληλα πολλοί παραδέχονται πως και ο κ. Θεοδωράκης δεν τα κατάφερε προσωπικά στην προεκλογική περίοδο όπου ηττήθηκε και από τη Φώφη Γεννηματά, στην οποία δεν μπόρεσε καν να αντιτάξει πειστικό επιχείρημα για την άρνηση συνεργασίας των δυνάμεων που είναι κοντά στο κέντρο και προς τη σοσιαλδημοκρατία. Το λάθος παραδέχονται στελέχη του Ποταμιού συνεχίζεται με την άρνηση του κ. Θεοδωράκη , έστω μετεκλογικά να ανακοινώσει τη συζήτηση για τις συνεργασίες.

Το Ποτάμι οδεύει προς συνέδριο και μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να παραμένει ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός του κόμματος, το οποίο είναι δημιούργημα του, ωστόσο στελέχη σε κατ´ ιδίαν συζητήσεις τους παραδέχονται πως ο επικεφαλής του κόμματος πρέπει να αλλάξει πολλά γιατί το Ποτάμι δεν είναι πια ελκυστικό και πως επιτέλους πρέπει να ξεκαθαρίσει προς τα που πάει.