Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σημειώθηκε στη Βουλή κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Τη συνεδρίαση σημάδεψε το έντονο επεισόδιο με αφορμή εμπρηστικές δηλώσεις του Γιάννη Λαγού που αφορούσαν στα οικονομικά του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα το καταψηφίσει και κάνοντας λόγο για «αδίστακτη πολιτική απάτη».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε κατά την τοποθέτησή του πως «αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα όσα έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς. Δεν περιλαμβάνονται τα 48 προαπαιτούμενα, έχουμε μέσα υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους». Ο υπουργός ανέφερε πως με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η χώρα θα λάβει 2 δισ. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αρνήθηκε το ενδεχόμενο εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στην απονομή συντάξεων ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και επανέλαβε ότι η πρόταση της επιτροπής σοφών δεν αποτελεί την τελική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά την έναρξη δημόσιου διαλόγου για το ασφαλιστικό.

«Κάναμε και θα κάνουμε αλλαγές γιατί δεν φοβόμαστε τη δημοκρατία», σημείωσε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, ενώ απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ, έκανε λόγο για υποκρισία της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κόντρα εισηγητών

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για δύσκολα μεν μέτρα, αλλά παράλληλα με ριζοσπαστικές προτάσεις με κοινωνικό πρόσημο. «Κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε μια ιστορική χώρα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι διαφωνούμε ιδεολογικά με τα σκληρά και υφεσιακά μέτρα που μας επιβλήθηκαν από τους δανειστές μας. Αναλαμβάνουμε το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Δεσμευόμαστε ότι θα τιμήσουμε την υπογραφή μας, με δύσκολα μεν μέτρα, που θα συνοδεύονται όμως παράλληλα και με προτάσεις με ριζοσπαστικό κοινωνικό πρόσημο», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε, επίσης, για ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, σημειώνοντας ότι «πολλοί υπουργοί έκαναν δεκτές βελτιωτικές προτάσεις, αναμένουμε παρεμβάσεις και άλλων υπουργών της κυβέρνησης».

«Τώρα είναι ώρα του λογαριασμού. Ψηφίσαμε ως σύνολο τη συμφωνία και στηρίξαμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί η εναλλακτική που είχαμε εκεί που οδηγήσατε την κατάσταση, ήταν η αποβολή της χώρας από την Ευρωζώνη, και μάλιστα με ξαφνικό θάνατο που θα ισοδυναμούσε με ολική καταστροφή», αντέτεινε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος κάνοντας λόγο για άνευ όρων παράδοση της χώρας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο ανέφερε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) Γιάννης Κουτσούκος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, η παράταξή του να ψηφίσει επιμέρους άρθρα.

«Το τρίτο μνημόνιο δεν ήταν αναγκαίο και αναπόφευκτο» υποστήριξε ο Γιάννης Κουτσούκος και το χαρακτήρισε αποτέλεσμα ατυχών επιλογών και «τυχοδιωκτικής πολιτικής».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ θα καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ο ειδικός εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι χρήσιμη για το κεφάλαιο όχι για το λαό», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και χαρακτήρισε μέτρα «ταξικά βάρβαρα, και οδοστρωτήρας» για το λαό.

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. Όπως είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου επί της αρχής, ενώ θα ψηφίσει «κάθε διάταξη που βοηθάει τον ελληνικό λαό».

«Σας στηρίξαμε το καλοκαίρι γιατί τα σχέδια σας για τη δραχμή και οι εσωκομματικές σας έριδες θα έριχναν τη χώρα στα βράχια» είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού. «Δεν θα ψηφίσουμε το μνημόνιο που δεν διορθώνετε ούτε κατά μία τελεία» συνέχισε και διερωτήθηκε: «Δεν θέλατε να συγκατοικήσουμε γιατί θα σας εμποδίζαμε να κάνετε αυτά που θέλετε και τώρα θέλετε να μοιραστούμε το ενοίκιο»;

«Να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγνώμη για το περιστατικό κατά το οποίο οδηγός του ΚΤΕΛ κατέβασε ένα 11χρονο παιδί από το λεωφορείο για ένα ευρώ». Με τη φράση αυτή ξεκίνησε την ομιλία του ο Δημήτριος Καμμένος, ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συμμετέχουν στον κρατικό μηχανισμό, ενώ υποστήριξε, ότι το περιστατικό αποδεικνύει ότι το στρες που δημιουργείται από την κρίση έχει μεταφερθεί στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

«Οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται με βάση τα εισοδήματα και όχι την περιουσία των πολιτών», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης που δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ.