του Τάσου Τσιφόρου 

Νηνεμία, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, κυριαρχεί στη Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο της συνάντησης των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας. Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας εμφανίστηκαν να δίνουν κοινούς όρκους ενότητας και να συμφωνούν στην ομαλή εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας με ορίζοντα τις 22 Νοεμβρίου.

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, προηγήθηκε μία γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Ν.Δ. ότι η διαδικασία ανάθεσης του έργου μηχανογράφησης των εκλογών είναι σύννομη αλλά και η παράταση, για δύο 24ώρα, της προθεσμίας, που κανονικά λήγει σήμερα το μεσημέρι, προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες προκειμένου να υποβάλλουν τις προσφορές τους. 

Παρά το γεγονός ότι και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. ο κ. Μεϊμαράκης έκανε, ξανά, λόγο για κομματικούς παράγοντες που απεργάζονται διάφορα, στη συνάντηση με τους άλλους τρεις υποψηφίους εμφανίστηκε αρκετά χαλαρός, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο αναβολής της διαδικασίας ή σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος. 

Η αλλαγή στάσης του κ. Μεϊμαράκη, που ένα 24ώρο νωρίτερα είχε σχεδόν έρθει στα χέρια με το Γεν. Διευθυντή και το Γραμματέα της Ν.Δ., προκάλεσε αίσθηση, καθώς στο γαλάζιο παρασκήνιο κυριαρχούσαν από το μεσημέρι της Τρίτης, φήμες για δραματικές εξελίξεις στο εσωκομματικό μέτωπο. Άλλωστε, η... υπεραντίδραση της Τρίτης, εκ μέρους του Προέδρου της ΝΔ, προοιωνιζόταν και ανάλογη συνέχεια χθες, η οποία ωστόσο δεν ήρθε. 

Όπως πληροφορείται το Newpost, ο κ. Μεϊμαράκης δέχτηκε σειρά εισηγήσεων προκειμένου να συνδράμει στην μικρή αναβολή της διαδικασίας εκλογής, προκειμένου το κόμμα να οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο προκειμένου να απαντηθεί, οριστικά, το ζήτημα της διαδικασίας. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2009 όταν, με τη συμφωνία Σαμαρά, Μπακογιάννη, Αβραμόπουλου και την ανοχή Καραμανλή, συγκλήθηκε έκτακτο συνέδριο του κόμματος το οποίο αποφάσισε να μετατραπεί σε τακτικό και προχώρησε στην αλλαγή του καταστατικού, με αποτέλεσμα η εκλογή του Προέδρου της ΝΔ να γίνεται από τη βάση. Ο κ. Μεϊμαράκης, πολέμιος από τότε της συγκεκριμένης διαδικασίας, δέχτηκε πίεση προκειμένου να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Σειρά, μάλιστα, βουλευτών εμφανίζονταν αποφασισμένοι να θέσουν το συγκεκριμένο θέμα στη χθεσινή κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να δρομολογήσουν τις εξελίξεις. Κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη (σ.σ μόνον οι κ. Καράογλου και Σαλμάς το έθεσαν), κυρίως διότι ο κ. Μεϊμαράκης είχε στο μεσοδιάστημα απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν έβρισκε και τη στήριξη από το στενό περιβάλλον του κ. Κώστα Καραμανλή.

Παρά το γεγονός ότι οι ενστάσεις επί του τρόπου εκλογής παραμένουν, στο επιτελείο Μεϊμαράκη το ενδεχόμενο αναβολής απορρίφθηκε, όχι μόνον γιατί θα έστελνε μήνυμα ηττοπάθειας αλλά, κυρίως, διότι θα έθετε σε ευθεία διακινδύνευση την ενότητα του κόμματος. Άλλωστε, ήδη η πλευρά Τζιτζικώστα οικοδομούσε τα επιχειρήματά της ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, στον οποίο οφείλεται η χθεσινή συνάντηση, σημείωνε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πραξικόπημα. 

Οι τέσσερις αποχώρησαν, χθες, από τη μεταξύ τους συνάντηση, προκειμένου να συμμετάσχουν στην Κοινοβουλευτική ομάδα, βέβαιοι ότι θα αναμετρηθούν εκλογικά στις 22 του επόμενου μήνα. Βέβαια, η εικόνα στην κοινοβουλευτική ήταν διαφορετική καθώς οι εντάσεις μεταξύ βουλευτών δεν λείπουν, μαζί και τα δηλητηριώδη σχόλια, ενώ είναι ορατή και η απαίτηση των εκλεγμένων του κόμματος να συμμετάσχουν στη διαδικασία, απαιτώντας κατ΄ ελάχιστον συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις από τους υποψήφιους. Το πιο ενδιαφέρον, ωστόσο, της χθεσινή συνεδρίασης είναι ότι αν και οι περισσότεροι αποχωρούσαν ικανοποιημένοι που η ρήξη αποφεύχθηκε, ουδείς μπορούσε να πει με ασφάλεια αν η χθεσινή νηνεμία θα διαρκέσει ή, απλώς, είναι ένα σύντομο διάλειμμα πριν την επόμενη θύελλα.