ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται όσα συμφωνήσαμε με τους θεσμούς

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2015, 16:55 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2015, 16:18
Τσακαλώτος: Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται όσα συμφωνήσαμε με τους θεσμούς
Facebook Twitter Whatsapp

Για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου τοποθετήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. 

 

Για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου τοποθετήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. 

Όπως είπε, «αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα όσα έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς. Δεν περιλαμβάνονται τα 48 προαπαιτούμενα, έχουμε μέσα υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους». 

Ο υπουργός ανέφερε πως με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η χώρα θα λάβει 2 δισ. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Για τα διαθέσιμα δημοσίων οργανισμών και αυτοδιοίκησης τόνισε πως «η ρύθμιση στοχεύει στην καλύτερη διαχείρισή τους» και πρόσθεσε: 

Δεν ήταν πρόθεσή μας να μην επιτρέπουμε τα πανεπιστήμια ή οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μην τραβάνε τα χρήματα από τον λογαριασμό τους. 

«Εμείς δεν καταργούμε τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά καταργούμε τον έλεγχο στις πληρωμές. Στόχος είναι να μην υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές αλλά και να υπάρχει υπευθυνότητα από τις αρχές που κάνουν οι πληρωμές» επεσήμανε ακόμα μεταξύ άλλων. 

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως «χρειάζεται σιγά – σιγά να παίρνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι κάποια ευθύνη. Να βρούμε μία τομή ανάμεσα στον έλεγχο και τους κανόνες και από την άλλη στην ευθύνη των δημοσίων υπαλλήλων».

Αντικρούοντας τα περί υφεσιακών μέτρων, τόνισε πως οι επιπτώσεις τους στην οικονομία θα φανεί «από το εάν έρθουν οι επενδύσεις, από το οικονομικό κλίμα». 

Για τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως το πολυνομοσχέδιο ερμηνεύει τον τρόπο εφαρμογής των νόμων του 2010 και 2012.

«Δεν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, για αυτό πρέπει η αντιπολίτευση να είναι λίγο φειδωλή στην κριτική της» είπε και συνέχισε: 

Αυτά που υπάρχουν στις συντάξεις είναι αυτά που έχουν συμφωνηθεί και αυτό που αλλάζει με το νομοσχέδιο αυτό είναι ο χρόνος εφαρμογής των διατάξεων.