Διαδοχικές συναντήσεις με τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Daleep Singh είχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με αιχμή του δόρατος των συνομιλιών την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το χρέος, αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. 

Στην συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο, ο κ. Singh ενημερώθηκε για την πρόοδο του προγράμματος, την προσπάθεια την οποία καταβάλλει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, την πορεία προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και το θέμα του χρέους. 
 
Ο Αμερικανός Βοηθός Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ύπαρξη απόλυτης ομοφωνίας ​για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επεσήμανε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να διαγράφεται πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.   
 
Ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τον κ. Singh ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα και επεσήμανε ότι θα πρέπει και οι θεσμοί από την πλευρά τους να επιδείξουν ευελιξία σε εκκρεμή θέματα με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Σταθάκης στην δική του συνάντηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο του έκανε γνωστές τις προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους, καθώς και για τις υπόλοιπες δράσεις που αναλαμβάνει, με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ο υπουργός, αναφέρθηκε εκτενώς στις «προκλήσεις» της ελληνικής οικονομίας προς αυτή την κατεύθυνση, στον τουρισμό και στη βιομηχανία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, αφενός μέσω σχετικής νομοθεσίας που θα απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης και αφετέρου με την κατάρτιση νέου αναπτυξιακού νόμου που αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην ίδια συνάντηση, ο υφυπουργός Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Χαρίτσης, μίλησε για το θέμα των διαρθρωτικών ταμείων και ιδιαίτερα για τη θετική εξέλιξη αναφορικά με την κατάργηση της εθνικής συμμετοχής για το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καθώς και για τη δυναμική εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Συζητήθηκε επίσης το θέμα του ελληνικού χρέους, την ανάγκη «διεθνοποίησης» του οποίου τόνισε η ελληνική πλευρά.

Ο κ. Singh αναγνώρισε την ισχυρή δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του μνημονίου. Επίσης χαρακτήρισε τον ρόλο του Υπουργείου Οικονομίας, και ειδικά της ηγεσίας του, καθοριστικό τόσο για την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων όσο και για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων προς τη χώρα μας.