Την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών ανακοίνωσαν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίοι προανήγγειλαν επίσης την αναβάθμιση του ρόλου της Frontex.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία. Είχαμε στόχο να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, είχαμε συναντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Ντόλαντ Τουσκ, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει πως θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι εφικτή η εφαρμογή της. 

Ο κ. Τουσκ επεσήμανε ακόμα πως οι μεθοριακοί έλεγχοι που θα διενεργεί η Frontex θα ενταθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως μέσα στους επόμενους μήνες η υπηρεσία θα αποκτήσει επιχειρησιακό χαρακτήρα αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και την επιστροφή μεταναστών οι οποίοι δεν διαθέτουν έγγραφα στις χώρες τους. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε πως, η μισή συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο αφορούσε το πως θα αναδομηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ.

«Συζήτησα με τους εκπροσώπους της Τουρκίας και καταλήξαμε σε μία συμφωνία, ώστε να διασφαλίσουμε την παραμονή των προσφύγων στη χώρα. Δουλεύουμε να βοηθήσουμε την Άγκυρα και στο οικονομικό σκέλος» τόνισε από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας. Όπως ανακοινώθηκε, η Άγκυρα θα λάβει ως αντάλαγμα για την προσπάθεια να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές στα εδάφη της ένα μεγάλο ποσό από την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί το ύψος του.

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε ότι βαίνει προς επιτάχυνση η φιλελευθεροποίηση το καθεστώτος χορήγησης βίζας προς τους τούρκους πολίτες, επιβεβαιώνοντας έτσι σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. Οι σχετικές διαδικασίες θα αρχίσουν από την άνοιξη του 2016.

Σημειώνεται πως η συμφωνία θα υλοποιηθεί στην περίπτωση που Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τη συγκράτηση των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τους κανόνες που προβλέπονται για την κατάργηση της βίζας με βάση την κοινοτική νομοθεσία. Η Τουρκία πήρε επίσης υπόσχεση για μια επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε επίσης πως τα κράτη – μέλη της ΕΕ δεσμεύτηκαν να συνδράμουν με περισσότερους πόρους στον προϋπολογισμό της Ένωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και ανακοίνωσε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει δημιουργηθεί ο μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης.

Μέρκελ: Η Τουρκία θα βελτιώσει την αντιμετώπιση των προσφύγων

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Τουρκία. «Θα συνδράμουμε την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα βελτιώσει την αντιμετώπιση των προσφύγων στην επικράτεια της» είπε και συνέχισε:

Χρειαζόμαστε πρόγραμμα, συντονισμό και αυτό απαιτεί να μοιραστούμε τα οικονομικά βάρη με την Τουρκία

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στις ποσοστώσεις προσφύγων. «Συζητήσαμε για την κατανομή των προσφύγων, τις αρχές που θα διέπουν αυτή τη διαδικασία και τους κανόνες. Για αρχή όμως πρώτα θα πρέπει να δημιουργηθούν τα hot spots (κέντρα ταυτοποίησης), ώστε να αρχίσει η κατανομή τους» είπε και συνέχισε:

Επίσης η Ελλάδα έχει και αφγανούς μετανάστες. Πρέπει να δούμε εάν θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους ως πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόφαση για το εν λόγω θέμα.

«Πρέπει να δούμε ακόμα τον αριθμό αυτών των προσφύγων που θα μπορέσουμε να τους μοιράσουμε στις χώρες της Ευρώπης» τόνισε. 

Η καγκελάριος άφησε παράλληλα αιχμές κατά των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, που ως γνωστών αντιδρούν στην ποσόστωση προσφύγων. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ πλήρως γιατί οι χώρες αυτές αισθάνονται ότι δεν τυγχάνουν καλής μεταχείρισης», είπε.

Ολάντ: Υπό όρους η χρηματοδότηση στην Τουρκία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία των λεγόμενων hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία καθώς και για την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Ως προς την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, είπε και αυτός με τη σειρά του ότι δεν έχει προς το παρόν προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό, διευκρίνισε ωστόσο ότι η ενίσχυση αυτή θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα λάβει η Άγκυρα για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.